Radio Student Najavljuje:
Naslovna > RS Mashup > ISTRAŽIVANJE: Online nastava?
ISTRA FRONT

ISTRAŽIVANJE: Online nastava?

U velikom istraživanju koje je provela Sveučilišna redakcija Radio Studenta, ispitalo se mišljenje studenata vezano za online nastavu. U istraživanju je sudjelovalo preko 1100 studenata fakulteta zagrebačkog sveučilišta, a rezultate pogledajte u nastavku.

 

pripremili: Doris Mašić, Lana Gardaš i Dario Topić

 

Broj zaraženih sve je veći, a sveučilišta su poprilično nesukladna u donošenju epidemioloških mjera. Zbog rastućeg, rekordnog broja oboljelih i zaraženih koronavirusom, Stožer uzastopno najavljuje nove mjere. Cilj im je smanjiti što više okupljanja koji su potencijalni izvor zaraze. Pojedini zazivaju lockdown, u kojem se veći dio zapadne Europe već nalazi. Brojna su pitanja neodgovorena, a nešto što studente svakako zanima i brine jest što će biti s nastavom na fakultetima?

 

Primjerice, od 20. listopada Sveučilište u Puli  donijelo je odluku o potpunom održavanju nastave na daljinu. Sveučilište u Rijeci pak se odlučilo na hibridni model nastave dok je na Sveučilištu u Zagrebu raznoliko te ovisi o fakultetu kojeg student pohađa. Ipak, posljednjih dana u javnosti se dosta govori i raspravlja o tome bi li nastava u potpunosti trebala prijeći na daljinu s obzirom na trenutnu situaciju. No, što zapravo o tome misle studenti Sveučilišta u Zagrebu? Kakvu vrstu nastave oni priželjkuju?

 

istra1

 

Kako bismo odgovorili na ova, ali i druga pitanja, naša ekipa provela je veliko istraživanje putem online ankete. U istraživanju koje je provedeno protekloga vikenda sudjelovalo  1158 ispitanika, odnosno studenata sa svih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu. Najveći broj ispitanika, njih 40,6% su studenti prve godine, odnosno brucoši. Iza njih slijede studenti druge godine sa 26,9%. Ostatak do 100% podjednako je podijeljen između studenata treće, četvrte i pete godine studija.

 

istra2

 

Na početku zanimalo nas je kako se nastava trenutno odvija. Najveći udio, točnije, 58% ispitanika reklo je kako je na njihovom fakultetu hibridni model nastave. S druge strane, 19,2% studenata nastavu prati isključivo iz svojih domova, a otprilike svaki peti student odlazi isključivo na fakultet, odnosno pohađa nastavu uživo.

 

istra3

 

Ipak, studenti nisu birali koji će model nastave njihov fakultet odabrati, stoga smo ih mi odlučili pitati koji im je model najdraži. Unatoč pandemiji, model koji većina studenata, njih gotovo 60% preferira, jest  uživo.  S druge strane, podijeljenje su preferencije glede hibridne i online nastave. 19,7 posto studenata najradije bi ostalo doma i nastavu pratilo online, a svega 2% više nastavu bi pohađalo u hibridnom modelu da može birati.

 

istra4

Međutim, nastava se na pojedinim fakultetima provodi kroz praktikume koje je poprilično teško održati online. Problem takve nastave, između ostalih, imaju studenti PMF-a ili FER-a.

 

Ipak, budući da brojke iz dana u dan sve više rastu, postavljamo ono glavno i jedino bitno pitanje u ovom trenutku, a to je: S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, mislite li da bi se sva fakultetska nastava trebala odvijati online? Koliko je složena situacija u kojoj živimo i koliko je teško donijeti pravi zaključak pokazuju i rezultati. Naime,  od 1158 ispitanika svega njih 23 prevagnulo je na stranu online nastave ili u postotcima omjer je napetih 51% naprema 49%. Ovaj podatak govori kako su studenti po ovom pitanju vrlo podijeljeni.

 

Na kraju, zanimalo nas je i kakva su iskustva studenata s virusom. Odgovori koji se tiču samoga doticaja sa virusom ovakvi su: 56,1 posto studenata ispitanika tvrdi da nije bilo zaraženo no da poznaju osobu koja je, 18,6 nije niti ne zna nikoga tko je bio zaražen dok je 3,2 posto preboljelo korona virus. Trenutno zaraženo, njih je 1,3 posto.

 

Ovi vrlo podijeljeni rezultati samo su jedan od pokazatelja u kako složenim vremenima živimo. Stoga je sada malo jasnije da je vrlo teško donijeti balansirane mjere koje bi odgovarale svim studentima. Iako većina studenata preferira nastavu uživo, ostaje dojam da su ipak svjesni situacije u kojoj se nalazimo te da su spremni za online nastavu.

 

istra5

 

Za kraj, nadamo se kako nećemo još dugo morati izvještavati o koronavirusu i kako će ovi modeli nastave i brojanje zaraženih i samoizoliranih postati prošlost.

 

Istraživanje provedeno: 24. i 25. listopada 2020.
uzorak: 1158 studenata
metoda istraživanja: online anketa (Google Forms)