Radio Student Najavljuje:
Naslovna > RS Mashup > Izglasan proračun Grada Zagreba
Izvor: Hina
Izvor: Hina

Izglasan proračun Grada Zagreba

Na sjednici Gradske skupštine s 28 glasova za i 14 protiv prihvaćen je proračun Grada Zagreba za 2022. godinu u iznosu od 15,12 milijardi kuna. Ukupni proračun je za milijardu i 120 milijuna kuna veći u odnosu na onaj iz 2021. zbog povećanja prihoda od prodaje imovine i nekretnina. Zbog obnove povećani su i rashodi jer se iz Fonda solidarnosti očekuje izdvajanje 520 milijuna kuna prvenstveno za obnovu škola i prometne infrastrukture.

 

Piše: Maristela Baričević

 

 

Za vrijeme donošenja proračuna ispred Gradske skupštine su prosvjedovali  roditelji-odgojitelji jer im je tim istim proračunom oduzeto 260 milijuna kuna. Ipak, zastupnici Gradske skupštine većinom su glasova prihvatili izmjenu odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja kojom se ona ukida onima kojima je dijete navršilo sedam godina, a onima s djetetom mlađim od sedam godina, smanjuje se na 1000 kuna.

 

- Mislim da će na kraju biti odgovoran Tomašević i da će tu odgovornost platiti ne samo političkom cijenom. Javno poručujem roditeljima odgojiteljima koji su danas pretvoreni u građane drugog reda da će imati moju punu podršku u nastojanju istjerivanja pravde za sebe i svoje obitelji – poručio je zastupnik iz Kluba Mosta Trpimir Goluža .

 

Za 2022. predviđa se 52 milijuna kuna za izgradnju novih tri do četiri vrtića, što je više nego dvostruko u odnosu na prosjek zadnjih pet godina koliko se izdvajalo za gradnju novih vrtića. Prihvaćeni su amandmani SDP-a za projekt Centar za zdravlje mladih koji provodi Dom zdravlja – istok, a odnosi se na diskretno, anonimno testiranje mladih na spolne bolesti.  Također, prihvaćen je i amandman Mosta za povećanjem satnice pomoćnika u nastavi s 25 na 30 kuna. Gradonačelnik je u predstavljanju proračuna predstavio i njegova tri cilja.

- Prvi je da stabilizira financije Grada Zagreba, s obzirom na dosta zahtjevnu financijsku situaciju konsolidiranog duga od 8,2 milijarde kuna kada gledamo ukupnu zaduženost Grada i gradskih poduzeća. S druge strane cilj je da intenzivira poslije-potresnu obnovu Zagreba i treći cilj je da realizira ciljeve zelenijeg i pravednijeg Zagreba – objasnio je Tomašević.

 

Gradonačelnik kaže da neće dirati u izdvajanja za obrazovanje, zdravstvo i socijalnu zaštitu. Ipak, zbog neprihvaćanja amandmana HDZ-a i stranke Milan Bandić 365, oporba ga vidi kao nerealnog, netransparentnog i kopipejstom onog proračuna iz 2017. godine.

 

- Čestitam vam na svim projektima koje ste napravili “kopipejst“  iz 2017. godine, a većina tih prijedlog je HDZ-a i pokojnog gradonačelnika. Dobro je to, ali nije dobro što kod prezentacije proračuna koristite pomalo bahatost, možda više nego bivši gradonačelnik, a ipak ste većinu ovog proračuna ovisni i o EU sredstvima i uspjesima Vlade RH. Faktički prepisujete projekte i krpate rupe – zaključio je Mario Župan iz redova HDZ-a.

 

Međutim, Tomašević  mu je odgovorio kako u proračunu nema ništa što nije realno te da su svi prihodi koje su planirali realni, predvidljivi i u tom smislu ih misle i ostvariti.