Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Kultura > Izložba ‘Keepers’ u Maksimiru
keepers

Izložba ‘Keepers’ u Maksimiru

Do 10. srpnja u parku Maksimir možete razgledati izložbu ‘Keepers’ autora Luke Tomca.

 

Autor prati širok spektar pojedinaca koji dijele istu nesebičnu želju za očuvanjem svog lokalnog, prirodnog identiteta, a njihovu bitku prikazuje kroz borbu za očuvanje autohtonog, prirodnog okoliša. Cilj izložbe je potaknuti na promišljanje o svojim specifičnim prirodnim habitusima te načinima na koje ih svojatamo i kako ih tretiramo. Sam projekt Keepers je svojevrsno fotografsko istraživanje mreže ljudi koji se bave očuvanjem okoliša Europe. Zabilježeni su neumorni napori aktivista, od norveških fjordova do bugarskih planina.

 

Luka Tomac i dosad se bavio putopisnim i dokumentarističkim radom, a unutar ove serije karakteristično je korištenje širokog kadra u kojem su jednako važne male figure pojedinaca i krajolik u kojem se nalaze. Tako čovjek u ovom smislu predstavlja tek privremenu, aktualnu borbu dok krajolik simbolizira prošlost i budućnost zajednice.

 

Projekt Keepers/Čuvari do sada je gostovao Belgiji, na Malti i Cipru, u Švicarskoj, Gruziji, a nakon Zagreba i Dubrovnika izložba i knjiga nastavljaju putovanje prema Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Norveškoj.