Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Radio Student > Izvješće s HearMe 2009. seminara
HearMe 2009

Izvješće s HearMe 2009. seminara

U organizaciji radija Stop FM u Splitu je 13. i 14. studenog održan prvi seminar studentskih radija. Uz domaćine sa radija Stop FM, na skupu su sudjelovali i novinari Radija Student, te studenti sa dubrovačkog Radija Unidu.

 

Cilj seminara bio je okupiti studente i maturante na predavanjima. Problemi i funkcioniranje studentskih radija, predstavljanje fakulteta, te mogućnosti koje nude studiji novinarstva i komunikologije, neke su od tema kojima su se bavili sudionici ovog skupa. Održano je i niz radionica na kojima su prisustvovali svi koji su se željeli okušati u vještinama radijskog posla. Novinarke Radio Studenta su u sklopu radionice „Od redakcije do realizacije“ sudionicima pokazale kako se pišu, snimaju i montiraju informativne, kulturne i sportske vijesti.

 

Grupe studenata iz Zagreba, Splita i Dubrovnika već duži niz godina rade na studentskim radijima. Uz potporu Studentskog centra Split i Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje napokon su se okupili te podijelili zajednička saznanja i probleme koji su ih pratili tijekom ustrajanja u ideji povezivanja Radija Student, Stop FM-a i Radija Unidu u studentsku radijsku mrežu.

plakat 480

Slijedi putopis sa ovog nadasve zanimljivog i poučnog seminara iz pera naše kolegice Jelene:

 

ROAD TO SPLIT
Dok se sa stihovima popularne pjesme Put putujem lagano opraštamo od Zagreba, već osjećam nervozu ljudi koji sjede oko nas. Autocesta A1 Zagreb – Split vodi nas na seminar Hear.Me, prvi seminar studenstkih radijskih postaja u Hrvatskoj. Naime, dok smo kupovale karte, misleći na skromni proračun fakulteta, tražile smo najjeftiniju kartu, pa smo na kraju dobile razdvojena mjesta. Nama to nije predstavljalo nikakav problem, no negdje do Jastrebarskog naši su suputnici već počeli polako kolutati očima. Ovo ćemo ovako, ovo onako, nećemo to tako…

 

Monika je u međuvremenu imala sreće da je zaspala, budući da je sjedila sa ženskom koja je zauzela jedno i pol mjesto. Dok Monika laganini hronja, Mateja i ja ne uvlačimo jezik u usta. Već u Karlovcu premještamo se svaka na svoje sjedalo, ali govoriti ne prestajemo. U jednom trenutku, hop, ruka na mom ramenu. Tip, feminiziranih gesti, sa lažnim Rej ban naočalama i dužom zalizanom kosom obraća mi se :“Hoćete li vi nastaviti tako glasno govoriti i dalje?“ Ignoriram ga, jer on cijelo vrijeme priča na mobitel, pa ne vidim zašto mu mi smetamo. Dok se spuštamo u Split, famozni domaćin Stipe zove Moniku po već, ne znam ni sama koji put. Mora da mu se Monči jako svidjela.

 

Dolazimo na kolodvor u Splitu, sunce prži, a ja u kaputu. Moniki se raspao ruksak, pa trpa svoje stvari kod mene i Mateje. Tip u košuljici kratkih rukava, zgodnija verzija Petra Graše, gleda u nas i odjednom se zvuk njegovog i Monikinog mobitela spoje. Sa prilično dobro očuvanim starim modelom Merđe vozimo se prema studentskom domu maštovito nazvanom «Hostel». Dom je super uređen, a imaju čak i klimu. Ubrzanim koracima još jednom prolazimo prezentaciju. Naime, u 16 sati očekuje se naš nastup. U ekstra luksuznom kombiju u vlasništu Sveučilišta u Dubrovniku vozimo se do splitskog FSB-a. Nakon uvodne riječi domaćina, studenata Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, sa Radija StopFm, slijedi predavanje kolega sa Radija Unidu sa Sveučilišta o Dubrovniku te naše predavanje o Fakultetu političkih znanosti. Nakon toga, Monika, Mateja i moja malenkost dobivamo glavnu riječ. Predstavljamo cijelu programsku shemu Radio Studenta, pričamo o smjeru Radio na studiju novinarstva, te držimo radionicu pod imenom «Od redakcije do realizacije».

 

Pažljivim kolegama, koji se nakon neka dva sata već počinju vrpoljiti, predstavljamo mukotrpni proces kako postati novinarom informativne, kulturne ili sportske redakcije jedinog studentskog radija u Lijepoj našoj. Prilično dugo ostajemo na sceni, čuju se bljeskalice fotoaparata, kamere su uperene u nas. U 20 sati zaključujemo naše izlaganje i odlazimo u prostorije radija StopFm. Pogled na ovale sa pršutom, sirom i brojnim delicijama miče podočnjake ispod naših očiju. Druženje nastavljamo do ranih jutarnjih sati. Bez brige, jutro provodimo bez mamurluka. Šetamo Splitom, pijemo kavicu i spremamo se za popodnevna predavanja. Kolega sa Radija Unidu drži vrlo zanimljivo predavanje o radiju u Hrvatskoj. Nakon toga slijede radionice pod nazivom Automatizacija i Izrada radijskih jinglova u koordinaciji novinara radija StopFm.

 

Već je kasno i mi, vrijedne novinarke Radio Studenta, moramo natrag u Zagreb. Uskoro nas očekuje novi radni tjedan i trebamo se pripremiti za isti. Uz mnoštvo zagrljaja, poljubaca i pokoju suzicu opraštamo se od naših kolega i dogovaramo sljedeći mogući susret. Bit će to susret na kojemu ćemo razmijeniti još više iskustava, uspjeha i dostignuća na polju na kojem smo manje ili više bolji. U svakom slučaju, pozitivan susret pun entuzijazma i međusobne suradnje. Dok putujemo u Zagreb, zaključujemo da je ovo bio vrlo koristan izlet i tonemo u san. Glas vozača na zagrebačkom Autobusnom kolodvoru budi nas iz radijskog sna i upozorava da smo stigli na odredište. Uz komentare na put, razdvajamo se svojim kućama i dogovaramo kavu na kojoj ćemo sve još jednom stručno, onako kako to samo žene znaju, prepričati i izanalizirati.

Jelena Kostović