Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Kolumne > Izvještaj: 210. Plenum FFZG-a
naslovna

Izvještaj: 210. Plenum FFZG-a

Svjedočimo li početku kraja Previšićeve ere kao dekana Filozofskog fakulteta?

 

Protekle dane svakako je obilježio 210. Plenum Filozofskog fakulteta, ujedno i 1. Plenum pod vedrim nebom.  Bojazni da sve neće ići po planu javile su se otprilike u isto vrijeme kad je Plenum i najavljen, a s obzirom da je dekan Vlatko Previšić u revijalnom tonu nastavio provoditi svoju samovolju, oprez se pokazao opravdanim.

 

Oko 17.00 sati zaštitari koje je Previšić unajmio da od nepoćudnih studenata štite hodnike fakulteta blokirali su ulaz u knjižnicu, dok su se sat vremena poslije „pokvarila“ ulazna vrata Filozofskog. No, koliko god se dekan trudio sebi svojstvenim metodama blokirati pristup dvorani D7 i time spriječiti održavanje Plenuma, to mu nije pošlo za rukom. Dobro povezani putem društvenih mreža, studenti, profesori, a i pokoje političko lice, oko 20.00 sati okupili su se na parkingu ispred FFZG-a, te je Plenum, iako na nepredviđenom mjestu, ipak počeo u predviđeno vrijeme.

 

Prije svega, moderatori su pozvali okupljene na mirno i tolerantno ponašanje, te se osim par blažih epiteta uz ime dekana, komunikacija uglavnom zadržala na pristojnoj razini. Što se tiče konkretnih prijedloga, moglo se čuti sve i svašta. Pozivi na novu blokadu fakulteta krenuli su već u prvim minutama rasprave. Uz to, bili su tu i prijedlozi da se opstruira susret s brucošima u D7, da se Previšiću fizički ne dopusti napuštanje fakulteta (kao odgovor na njegovu zabranu ulaska), te da se prosvjedi organiziraju i pred drugim institucijama, prvenstveno Rektoratom.

 

Najbitnije izglasane odluke ipak su one koje se tiču ostavki – dekanu je dan rok do 3. listopada da se povuče, odnosno da bude smijenjen od strane rektora Damira Borasa. No, ništa bolje nije prošao ni sam Boras, jer njegova ostavka bila je sljedeći zahtjev Plenuma. Ukoliko nakon zadanog roka Previšić još uvijek bude na dužnosti, slijedi blokada.

 

 

Današnja opstrukcija sjednice Vijeća Filozofskog fakulteta bila je posljedica još jedne sinoćnje odluke. Profesori su se u velikom broju solidarizirali sa studentima, te napustili sjednicu na kojoj predstavnici studentskog zbora svakako nisu mogli sudjelovati zbog ranije bizarne odluke o raspuštanju tog tijela. Inicijativa Vijeća istaknula je kako je tom odlukom Senat u pitanje doveo i svaku odluku koja je na FFZG-u donesena zadnjih godinu i pol dana, a osudili su i prisutnost privatnih zaštitara, kao i ograničavanje kretanja na fakultetu. Na posljetku, ponovljeno je kako zbog ovih, kao i niza ranijih propusta, dekan Previšić mora stegovno odgovarati.

 

Ostaje pitanje, zašto se Vlatko Previšić očajničkim i suludim načinima nastoji održati na poziciji, kad mu mandat svakako ističe za 2 mjeseca. Njegov zaštitnik, rektor Boras, u svom stilu sjedi na dvije stolice, te u medijima pere ruke od Previšića, dok u praksi donosi odluke kojima pridonosi razaranju ugleda Filozofskog fakulteta. Ima li ovaj nesretni dvojac neku manje očitu motivaciju od banalnog egotripa ubrzo će izaći na vidjelo. Svi koji žele pomoći kolegama s FFZG-a u njihovim naporima, pozvani su na akciju i mogu se javiti na službenu stranicu Plenuma.

 

Idući Plenum zakazan je za 3. listopada, do tad - jedna borba se nastavlja.

 

Autor: Robert Salčić