Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Kultura > Jubilarni Dani satire Fadila Hadžića
ds fadila hadzica

Jubilarni Dani satire Fadila Hadžića

Počinju ‘Dani satire Fadila Hadžića’. Najveći domaći i regionalni festival specijaliziranog teatra slavi svoje jubilarno 40. izdanje i traje do 19. lipnja.

 

‘Dani’ donose 14 predstava iz zemlje i regije, od čega je njih 13 u službenoj konkurenciji za Nagradu Dana Fadila Hadžića. Očekuje se više od 300 izvođača i sudionika. ‘Dane’ će u 20 sati otvoriti predstava ‘Drame’ Slovenskog narodnog gledališća iz Maribora. Autor djela je Erik Gedeon, dok je predstavu režirao Sandy Lopičić.

 

Poveznica svih ovogodišnjih predstava koje će biti prikazane na ‘Danima’ je tematsko referiranje na politička zbivanja, a gledatelji će imati priliku pogledati neke od najhrabrijih političkih satira koje ulaze u dirketan dijalog s našom sadašnjicom. Tako posjetitelje očekuju predstave ‘East West Centar Sarajevo’ u izvedbi Narodnog pozorišta Zenica, Kerempuhova ‘Policija’ Slawomira Mrožeka, Pintérove ‘Naše tajne’u izvedbi Ansambla Béle Pintéra te ‘Rodoljupci’ Narodnog pozorišta iz Beograda. Riječki HNK predstavit će se s komadom Sebastijana Horvata i Milana Markovića Mattise ‘Nad grobom glupe Europe’ dok će Slovensko narodno gledališće iz Ljubljane na pozornicu donijeti predstavu ‘Kralj Ubu’.

 

Tu su još i predstave: Krempuhova ‘Maratonci trče počasni krug’, ‘Demokracija’ Slovenskog nacionalnog gledališća iz Ljubljane, ‘Pijani’ beogradskog Ateljea 212, ‘Živjet ćemo bolje’ u izvedbi Zagrebačkoga kazališta mladih i Kazališta Hotel Bulić, ‘Na kraju tjedna’ zagrebačkog HNK, ‘Born to please’ iz radionice Teatra &TD, produkcije De facto i Art radionice Lazareti iz Dubrovnika te ‘Slučaj Harms’ u izvedbi Teatra Komedija iz Skoplja.

 

Detaljan program s rasporedom predstava možete pronaći ovdje.