Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Slider Homepage > Karamarko podnio ostavku
karamarko

Karamarko podnio ostavku

Prvo potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u srijedu je objavio da je dao ostavku na mjesto prvog potpredsjednika Vlade, te još jednom pozvao potpredsjednika Vlade Božu Petrova i premijera Tihomira Oreškovića da i oni daju ostavke.

 

Karamarko je na konferenciji za novinare u središnjici HDZ-a potvrdio da će se u četvrtak u Hrvatskom saboru odlučivati o Oreškovićem opozivu, nakon čega će se, kazao je, ići u preslagivanje Vlade.

 

Odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da je bio u sukobu interesa nazvao je “napola nakaradnom” jer podsjeća na verbalni delikt i ustvrdio da je isforsirana pritiskom. Najavio je da će se zbog toga obratiti Upravnom sudu.

 

“Mislim da dan zaslužuje da se okupimo u ovom broju. Povjerenstvo je razmatralo moj slučaj, zadovoljan sam i nezadovoljan onim što su rekli. Zadovoljan sam kad sam shvatio da je taj sukob interesa realiziran na nekakvom neformalnom sastanku u Vladi. Odluka je issforsirana i ne govori ništa. Ljudi me nazivaju. Ovo je na pola nakaradna odluka i o tome više ne bih pričao.  Sutrašnji dan je dan kad ćemo glasovati o opozivu premijera. Odnos MOSTa prema nama nije bio korektan. Isto tako, odnos premijera prema stranci koja drži na leđima njegov mandat nije bila fer. Moglo je biti puno bolje i mogli smo puno više posla učiniti.

 

Podnosim ostavku na mjesto prvog potpredsjednika Vlade. Neka isto naprave i Orešković i Petrov. Mi sutra idemo na preslagivanje, vjerujem da će Hrvatska dobiti većinu koja će doista imati vladu koje je svjesna u kakvoj se situaciji hrvatska nalazi. Odluku sam donio prije deset dana, a jučer sam je priopćio Predsjedništvu. Sukoba interesa nije bilo i nema ga, a to što je Povjerenstvo nadodalo, moj verbalni delikt… Sve je to skupa promašeno i isforsirano. Moja pozicija u stranci nije uzdrmana, zašto bi bila? 

 

Uvjeren sam da ćemo uspjeti presložiti Vladu. Nova Vlada bit će Vlada HDZ-a i partnera, ali ćemo drugačije pregovarati. Skupit ćemo većinu.

 

Moja ostavka je simboličan čin, htio sam poslati poruku i drugima, da se prestanemo mrcvariti. Ova ostavka je samo sanacija ove loše situacije. Imat ćemo 14 ministara u Vladi. Svi smo odgovorni za ovaj neuspjeli eksperiment.”