Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Slider Homepage > Katalonija u iščekivanju odlučujućih izbora
vote

Katalonija u iščekivanju odlučujućih izbora

Katalonska nezavisnost nije dugo potrajala. Španjolska vlada veoma je brzo intervenirala te je imenovala izvanrednu upravu koja je preuzela ovlasti od svih katalonskih institucija, uključujući i policiju. Uz to, raspisala je prijevremene izbore za regionalni parlament, koji će se održati 21.12. ove godine. Pitanje je mogu li secesionističke stranke biti sigurne u izbornu pobjedu.

 

Zanimljivo, stranke koje su zagovarala odcjepljenje od Španjolske sada prihvaćaju izbore koje im je ta ista Španjolska raspisala. Što dovoljno govori kako katalonska država, proglašena 27.10. zapravo ne postoji, niti je postojala. Doduše, one u njima vide reprizu referenduma te očekuju pobjedu i potvrdu svoje politike. Ankete koje objavljuju španjolski dnevni listovi govore kako bi savez katalonskih nacionalističkih stranaka mogao izgubiti većinu u regionalnom parlamentu. Istina, ima i onih koji na te ankete gledaju sa zadrškom, ponajviše zbog medija koji te ankete objavljuju.

 

Međutim, povijest prijašnjih regionalnih izbora pokazuje da podrška takvim strankama uvelike varira od izbora do izbora. Tako je na izborima 2010., koalicija CiU (Convergence and Union, vodeća politička opcija koja je zagovarala secesionističku politiku) osvojila 62 od ukupno 135 mandata, da bi dvije godine poslije pala na 50 mandata. Međutim, tada joj u pomoć priskače Katalonska republikanska ljevica (Republican Left of Catalonia) s 21 osvojenim mandatom, što ukupno iznosi 71 mandat. Riječ je o stranci koja se od tema karakterističnih za lijeve stranke (socijalna pravednost, radnička prava, progresivno oporezivanje) također okrenula k secesionističkim idejama i borbi za nezavisnost Katalonije.

 

Dakle, već su 2012.godine stranke koje su bile sklone ideji neovisne Katalonije, imale apsolutnu većinu u njezinom parlamentu, što ide u prilog onima koji tvrde da su dužnosnici u Madridu, ali i u Bruxellesu, odavno mogli i trebali pratiti što se događa na sjeveroistoku Španjolske. Dvoje navedenih aktera uoči posljednjih regionalnih izbora 2015., sklapaju predizbornu koaliciju veoma znakovitog imena Zajedno za Da, međutim unatoč udruženim snagama, osvajaju tek 62 mandata, nedovoljno za većinu. Do nje su došli tek kasnije, sklopivši postizbornu koaliciju s još dvije manje stranke.   

 

Ovaj kratki pregled triju proteklih izbora pokazuje kako ‘pro-katalonski’ stranački blok ne uživa stabilnu, i što je najvažnije, rastuću biračku potporu, koja bi mu dala snažan legitimitet u zahtjevima za samostalnu državu. I zato smo imali prilike vidjeti kako jedan dan stotine tisuće ljudi izlaze na ulice ne bi li proslavili proglašenje nezavisnosti (koja nije bila dugog vijeka), dok drugi dan na ulice ponovno izlaze stotine tisuća ljudi, ali koji demonstriraju protiv spomenutog proglašenja te traže uhićenje Carlesa Puigdemonta. U svakom slučaju, očekuju nas veoma neizvjesni izbori krajem godine.

 

Izbori će se, kao što je već rečeno, održati 21.12, dakle za mjesec i pol dana. Sudeći prema izjavama koje tjednima slušamo iz Barcelone i Madrida, oni bi trebali biti odličan kompromis između dviju strana. S jedne strane, (strane Madrida, odnosno španjolskih vlasti) oni su u skladu s zakonom. A upravo je to ono što su i tražili kada su se oštro protivili održavanju katalonskog referenduma. S druge strane, (strane Barcelone, odnosno katalonskih vlasti) oni pružaju Kataloncima novu priliku da se na demokratski (i ovoga puta na miran) način izjasne o svojoj budućnosti. A upravo je to ono što su oni od početka tražili – ‘democracia’. Riječ koja je obišla svijet nakon što je bila ispisana na semaforu tijekom svih 90 minuta prvenstvene utakmice između Barcelona i Las Palmasa, one nedjelje kada su se španjolski policajci palicama obračunavali s Kataloncima koji su pohrlili na biračka mjesta. I eto, svi sretni i zadovoljni. Barem zasad dok još nitko nije izgubio i dok se oba stranačka bloka (pro-španjolske s jedne i katalonske nacionalističke stranke s druge strane) nadaju pobjedi.

 

AUTOR: Paolo Simić