Radio Student Najavljuje:
Naslovna > RS Mashup > Klimatske novice
globalno zagrijavanje

Klimatske novice

Zagrijavanje površine zemlje je usporilo nakon 2000. godine, ali zagrijavanje područja oko Arktika i dalje brzo napreduje. Prije par dana u časopisu Nature Geoscience objavljena je nova studija o utjecaju na klimu uzrokovanim otapanja ledenih površina oko Arktika u Barentsovom i Karskom moru.

 

Japanski znanstvenici predvođeni profesorom Masatom Morijem s tokijskog sveučilišta, došli su do zaključka da je ubrzano otapanja tog leda udvostručilo vjerojatnost prodora hladnih zračnih masa s Arktika na područje Europe i Azije. Iako ta kratkotrajna snažna zahlađenja neki pokušavaju prikazati kao dokaz da nema globalnog zagrijavanja i da ulazimo u novo ledeno doba, te klimatske anomalije su upravo potvrda globalnog zagrijavanja.

 

Prema navedenoj studiji, ta povećana učestalost prodora hladnog zraka s Arktika je samo privremena jer će do kraja stoljeća efekti globalnog zagrijavanja u konačnici umanjiti ovaj efekt uzrokovan otapanjem leda.

 

Ukoliko ste se jako zabrinuli i počeli skupljati drva za zimu, donosimo i par najnovijih podataka o globalnoj temperaturi za proteklo razdoblje. Prema podacima američkog centra za praćenje klime koje je nedavno iznio voditelj centra Deke Arndt, zadnjih 12 mjeseci, završno sa rujnom ove godine je dosada najtopliji 12 mjesečni period listopad-rujan, ali i najtopliji 12 mjesečni period uopće, uključivo 1998. godinu koja se vodi kao najtoplija od kada postoje mjerenja iako je taj rekord u međuvremenu već dva puta dosegnut (2005. i 2010.).

 

Arndt je naglasio da se ljudi ne smiju zavaravati time što statistika koja prosječne temperature računa prema kalendarskoj godini (period siječanj-prosinac), ponekad kratkotrajno maskira trend porasta globalne temperature, jer ciklus obilaska zemlje oko sunca je puni ciklus obilaska, bez obzira u kojem trenutku počnemo s mjerenjem. Posebno je zanimljivo da je listopad 2013., kao prvi mjesec u ovom rekordno toplom 12 mjesečnom ciklusu, bio jedan od hladnijih listopada zadnjih godina, pa se lako može dogoditi da će globalni temperaturni rekord za 12 mjesečni ciklus uskoro biti ponovo povišen.

 

Posebna zanimljivost je da se taj temperaturni rekord dogodio u godini bez El Niño efekta. Prethodne tri najtoplije godine bile su 2010, 2005 i 1998., a u svima je El Niño bio aktivan podržavajući toplim morskim strujama na površini Tihog oceana te više temperature u atmosferi.

 

Robert Faber