Radio Student Najavljuje:
Naslovna > RS Mashup > Koji grad najviše pomaže učenicima
Hina
Hina

Koji grad najviše pomaže učenicima

Prema brojkama, Zagreb izdvaja najveću svotu za financijsku pomoć svojim osnovnoškolcima, međutim kada se pogleda prosječan izdvojen iznos za svakog učenika, na prvom je mjesto Grubišno polje.

 

Autor: Hina

 

Portal gradonačelnik.hr proveo je veliko istraživanje s ciljem vrednovanja razine financijske potpore koju gradovi izdvajaju svojim učenicima. Kako već unazad par godina Ministarstvo osigurava udžbenike za osnovnoškolce, gradovi su preusmjerili svoje financije na školski pribor. Zagreb je daleko najizdašniji sa 35 milijuna kuna, a prate ga Zadar sa 2,45 milijuna i Velika Gorica sa 2,2 milijuna kuna.

 

Grad Vinkovci svojim je osnovnoškolcima pomogao s 1,85 milijun kuna, a za srednjoškolce su osigurali 350 tisuća kuna. Osnovnoškolci od 2. do 8. razreda su, tako, dobili vaučere u vrijednosti od 500 kuna, a prvašići i učenici prvog razreda srednjih škola dobili su po 1.000 kuna.

 

Slijedi Dubrovnik s 1,49 milijuna kuna za osnovnoškolce i još pola milijuna za srednjoškolce, s tim da će sredstva rebalansom povećati ako bude potrebe (lani su na kraju izdvojili 811 tisuća kuna). Svaki dubrovački srednjoškolac dobiva, naime, po 1.000 kuna gradske potpore za kupnju udžbenika.

 

Među najizdašnijim gradovima slijedi, nadalje, Grad Varaždin koji je ove godine za školarce osigurao 1,26 milijun kuna pa je svaki učenik u prosjeku dobio po 370 kuna.

 

Grad Vukovar roditeljima svojih školaraca ove je godine život olakšao s 1,21 milijun kuna, a kao što smo već naveli, uz školski pribor – radne bilježnica i likovne mape za učenike od 1. do 4. razreda te zemljopisne atlase i kutije za tehnički za učenike od 5. do 8. razreda, svim učenicima osigurali su bilježnice s motivima Vukovara i besplatnu preobuku (‘startasice’).

 

Među najizdašnijim gradovima kada je u pitanju pomoć školarcima i njihovim roditeljima još su Grad Kutina s izdvojenih 1,1 milijun kuna, odnosno po 500 kuna po učeniku, Karlovac i Koprivnica s po milijun kuna, Čakovec s 900 tisuća te Zaprešić sa 700 tisuća. Gledamo li prosječni iznos kojeg su osigurali za svakog učenika osnovne škole, najizdašniji su u Grubišnom Polju s po 1.000 kuna, te Vinkovcima i Poreču – po 750 kuna.