Radio Student Najavljuje:
Naslovna > RS Mashup > Kolesnikova osuđena na 11 godina
Hina
Hina

Kolesnikova osuđena na 11 godina

Bjeloruska oporbena političarka i aktivistica Marija Kolesnikova osuđena je na 11 godina zatvora, prenosi Hina. Kolesnikova je osuđena za ekstremizam i protuzakonit pokušaj preuzimanja vlasti.

 

Uz Kolesnikovu, osuđen je i njen suradnik Maxim Znak. Oboje poriču krivnju, a Kolesnikova je optužbe nazvala apsurdnima. Znak je osuđen na 10 godina zatvora.

 

Kolesnikova je bila ključna snaga u vođenju demonstracija prošle godine nakon što je velik dio društva osporavao pobjedu Aleksandra Lukašenka na predsjedničkim izborima. Nakon izbora uslijedili su mjeseci nasilnih prosvjeda tijekom kojih je Kolesnikova uhićena. Uhitila ju je tajna služba koja ju je potom htjela deportirati, a Kolesnikova je to uspjela izbjeći poderavši putovnicu na granici s Ukrajinom.

 

Suđenje Kolesnikovoj počelo je početkom kolovoza. Njemačka vlada pozvala je više puta na njezino oslobađanje.

 

Izborni dužnosnici naveli su da je Lukašenko osvojio 80 posto glasova, čime mu je oslobođen put za šesti mandat u uredu bjeloruskog predsjednika. Brojne Lukašenkove protivnike zatvaralo se uoči predsjedničkih izbora što je izazvalo veliko nezadovoljstvo građana, ali i Europske unije.