Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Kolumne > Ekologija > Koliko troši bombarder?
Izvor: Pixabay
Izvor: Pixabay

Koliko troši bombarder?

Odnosno koliko zagađuje, možda je bolje pitanje. Ponukani zbivanjima u Ukrajini, postavlja se logičko pitanje kako vojna industrija utječe na klimatske promjene. S time na umu, ekipa iz emisije Strah od Slobode izvukla je podatke koliko i na koji način ratovanje zagađuje okoliš.

 

Ulaganja u vojnu industriju najčešće se ne smanjuju ni u doba ekonomskih kriza, a čak se i u rijetkim klimatskim sporazumima spominje njen utjecaj na okoliš. Međutim, države koje imaju najveći udio u emisijama stakleničkih plinova, “sasvim slučajnu” imaju i najjače vojne industrije na Svijetu. Na UN-ovom međuvladinom panelu o klimatskim promjenama na temelju kojeg je formuliran Pariški sporazum iz 2015. godine, u ukupne statistike o uzrocima globalnog zatopljenja nisu bile uvrštene emisije stakleničkih plinova nastale djelovanjem vojne industrije.

 

Države iz skupine G20 odgovorne su za 90% emisije štetnih plinova, ali su i vlasnici gotovo 90% svih vojnih postrojenja. Institut za međunarodne i javne poslove Sveučilišta Brown 2019. godine objavilo je istraživanje naziva “Pentagonova upotreba goriva, klimatske promjene i cijena ratova” u kojem, između ostalog navode kako je američko Ministarstvo obrane najveći svjetski institucionalni potrošač nafte, a samim time i najveći pojedinačni proizvođač stakleničkih plinova u Svijetu s budžetom od nezamislivih 700 milijardi dolara (više od polovice federalne potrošnje).

 

Podaci iz 2017. pokazali su kako je Pentagon zaslužan za ispuštanje u atmosferu čak 59 milijuna tona stakleničkih plinova, što je više od pojedinačnih emisija država poput Portugala, Danske, Švedske ili Finske. Kada bi bilo država, američko Ministarstvo obrane zauzimalo bi 55. mjesto po emisijama štetnih plinova ispuštenih u atmosferu.

 

Od zanimljivosti vezanih za potrošnju, uzmimo klasični američki bombarder B-52. Takav avion za jedan sat leta potroši 12.500 litara goriva. Prosječni vozač osobnog automobila koji prijeđe 10.000 kilometara godišnje potroši oko 700 litara goriva, što znači da u tri minute leta bombarder potroši goriva koliko i prosječan automobil u godinu dana.

 

Ove i još mnoge druge zanimljivosti, poslušajte u snimci emisije Strah od Slobode koja se emitira svakog četvrtka od 17:15.