Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Kolumne > Ekologija > Konoplja – tjelesno i duševno zdravlje
konoplja2

Konoplja – tjelesno i duševno zdravlje

U utorak se na Filozofskom fakultetu u Zagrebu održao simpozij pod nazivom „Konoplja – tjelesno i duševno zdravlje“. U nizu predavanja govorilo se o industrijskim, medicinskim, duhovnim i rekreativnim aspektima konoplje, njenoj primjeni u Hrvatskoj te se održao okrugli stol o pravima i informiranju pacijenata o kanabisu.

 

Cilj simpozija je bio pobuditi svijest građana o ovoj ljekovitoj biljci u vremenu kada je na snagu stupila legalizacija. Simpozij se održao zahvaljujući suradnji Hrvatskog bioetičkog društva, Znanstvenog centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku, projekta KrONOPLJA, udruge Medicinska konoplja i Radio Studenta.

 

Simpozij je trajao cijeli dan, a desetak govornika je za ispunjenu konferencijsku dvoranu na Filozofskom fakultetu priredilo predavanja koja se nemaju priliku čestu čuti. Od konoplje u etnobotanici, konoplje u hrvatskoj tradiciji, duhovnosti, rekreativnog uživanja, preko konoplje u građevini, pa sve do praktičnih iskustava u liječenju.

 

konoplja1

 

Kako se moglo doznati na simpoziju – od ove sezone bit će dopuštena prerada i uporaba cijele biljke industrijske konoplje, što znači da će se osim sjemena (kao do sada) moći prerađivati i stabljika, korijen, te sam cvijet. Također, na simpoziju je rečeno kako se još uvijek čeka da u Hrvatsku stignu prve pošiljke medicinskog kanabisa, jer kanadska tvrtka još uvijek nije dobila dozvolu za izvoz od svoje matične države.

 

Na ovom su događaju sudjelovali mnogi stručni predavači, aktivisti, predstavnici povjerenstva, a sudjelovao je i bivši ministar zdravstva Siniša Varga na okruglom stolu. Najveći plijesak je zaslužio Rick Simpson sa svojim vatrenim izlaganjem, a kasnije je odgovarao na mnoga pitanja iz publike, a prvenstevno je odgovarao na pitanja oboljelih zbog koji se ovakvi događaji i organiziraju.

 

Ovaj simpozij je bio prostor razgovora te izmjene ideja i iskustava, a također i prilika da se izravno kritizira, upita ili predloži ideja donositeljima zakona, aktivistima i svima koji su uključeni u legalizaciju ili u oslobađanje biljke kanabis te njenom povratku u naš svakodnevni život.

Izvjestio: Mislav Burić