Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Kultura > Kontejner: O čemu pjevaju strojevi?
strojevi

Kontejner: O čemu pjevaju strojevi?

12. travnja, u Pogonu Jedinstvo otvara se multimedijalna izložba njemačkog umjetnika Martina Backesa posvećena umjetnosti zvuka.

 

Novo događanje u Galeriji Močvara posvećeno je glazbi ljubavi i nježnim, sentimentalnim emocijama – ali ipak u malo drugačijem aranžmanu od onog na koji su navikli ljubitelji balada.

U sklopu programa ove zagrebačke galerije posvećene umjetnosti zvuka njemački umjetnik Martin Backes predstavlja multimedijalnu instalaciju pod golicavim nazivom “O čemu pjevaju strojevi?”.

 

What do machines sing of? from Martin Backes on Vimeo.

 

Uz milozvučnu izvedbu najvećih hit-balada 90-ih, poput epske “I Will Always Love You” Whitney Houston, Backesov raspjevani uređaj pomoću računalnog programa pokušava odgonetnuti emocije u svakoj od pjesama i unijeti ih u interpretaciju i samu izvedbu – kao da i sam želi posjedovati određenu sofisticiranost pjevača i iskazati vlastitu osobnost. Otvorenje izložbe u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo u Zagrebu održat će se u utorak, 12.04.2016. u 20:00 sati, kada je na rasporedu i razgovor s umjetnikom, koji će objasniti ideju koja stoji iza ovog rada.

 

Martin Backes je umjetnik, dizajner, performer, skladatelj i predavač, koji živi i radi u Berlinu. Studirao je medijsku umjetnost i dizajn te zvuk na Umjetničkoj akademiji u Berlinu. U svojim radovima često koristi medijske tehnologije kako bi odrazio određene funkcionalnosti, efekte, ideologije ili pitanja ljudske percepcije. Backesovo hibridno i eksperimentalno djelovanje na području intermedijske umjetnosti i znanosti kreće se od skulpturalnih i multimedijskih radova do intervencija u javnom prostoru i instalacija te radio drama i računalnih/video radova. Projekte je predstavio na brojnim međunarodnim izložbama i festivalima.

 

strojevi

 

Instalacija se može razgledati 13. i 14.4.2016. od 17:00 do 20:00h.