Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Kolumne > Konzumiranje Hrvatske
gospodarstvo

Konzumiranje Hrvatske

Sanaderovski šarm nije pomogao Anti Ramljaku da sačuva mjesto Vladinog povjerenika za Agrokor.

 

Izlazak priče o Ramljakovom žongliranju s privatnim i javnim poslovima koštao je bend lex Agrokor jednog člana. Tako su se vladajući prošlog tjedna bavili pronalaskom novog čovjeka koji će voditi post-Todorić Agrokor kroz procese nagodbe i restrukturiranja.  Odluka je pala na trenutnog člana uprave Tiska, Fabrisa Peruškog.  Premijer Andrej Plenković opisao ga je kao uspješnog ekonomista i istaknuo kako je ohrabrujuće što je već u sustavu koncerna. Kako se proces ponovnog odabira ne bi morao ponavljati, ovog puta povjerenik ima i zamjenicu sa sličnim životopisom, Irenu Weber.

 

U međuvremenu, raštrkana oporba uspjela se ujediniti oko bar jednog zajedničkog cilja – inicijative za opoziv ministrice gospodarstva Martine Dalić. Razlog je, naravno, njeno nespretno rukovanje s krizom u Agrokoru. Prvi konkretan korak poduzeli su iz MOST-a i sazvali sastanak opozicije u vezi ovog pitanja.  Između ostalih i Nikola Grmoja je naglasio kako opoziv vjerojatno neće biti izglasan. Naime, za izglasavanje nepovjerenja potrebno im je 76 glasova. Ukratko rečeno, cilj inicijative za opoziv i nije baš opoziv. Oporba želi ispuniti svoju dužnost prema građanima i, kako kaže Grmoja, dovesti Plenkovića i njegove čudnovate koalicijske partnere, kao što su Pupovac i Ramljak, u situaciju da javno stanu uz diskutabilnu ministricu.

 

U svjetlu cijele situacije počelo se nagađati o tome je li MOST novi vođa oporbe, a čelnik stranke Božo Petrov prilično se brzo upustio u tu ulogu. Šef SDP-a Davor Bernardić stoga nije propustio priliku naglasiti kako su iz MOST-a dali blagoslov lex Agrokoru i Anti Ramljaku dok su bili u Vladi, pa je zaključio da su toliko žustri oko opoziva jer ih grize savijest. Bernardić i dalje ustraje na tome da ga kolege iz SDP-a neće smijeniti s vodeće pozicije u najvećoj oporbenoj stranci koja nerijetko pada u sjenu svježe opozicije kao što su MOST i Živi zid. No, Petrov samom sebi voli otežati stvari pa je dan uoči sastanka rekao kako trenutno ne bi podržao ratifikaciju Istanbulske konvencije što je poprilično razljutilo ostatak oporbene ekipe, primjerice Anku Mrak Taritaš iz GLAS-a. Zato je glas za opoziv  uvjetovala podrškom konvencije. U svakom slučaju oporba se manje više ujedinila, a pridružili su im se i HDZ-ovi odmetnici Neovisni za Hrvatsku jer oni vole sve što je kontra premijera. Valja spomenuti i kako je bivši MOST-ovac Vlaho Orepić napustio sastanak oporbe jer je počeo s petnaest minuta zakašnjenja. Optužio je ostale za neozbiljnost. Pričalo se i o Miloradu Pupovcu koji je za Nacional implicirao kako će odlazak Martine Dalić biti uvjet za njegov ostanak u vladajućoj koaliciji, pa ćemo još jednom vidjeti koliko se drži svojih političkih principa.

 

Za to vrijeme u HDZ-u su naizgled prilično mirno reagirali na cijelu priču. Nije ovo prvi put da se pokušava opozvati netko u Plenkovićevoj Vladi; Marić i Murganić i dalje sjede u svojim foteljama, pa zašto ne bi i ministrica gospodarstva? Oporba je vikala „Vuk!“ previše puta i prema mišljenju HDZ-ovog Branka Bačića, voli gubiti. Zloglasna Martina Dalić, ponosna autorica lex Agrokora i samoprozvana najbolja ekonomistica u državi, poručila je oporbenim zastupnicima da zapale svijeću na Kamenitim vratima jer se nisu morali baviti krizom u Agrokoru. Tko bi joj zamjerio na oholosti? Iako neki predviđaju da će sama inicijativa biti veliki udarac na ugled stranke, da HDZ brine o lošem PR-u, HDZ-a ne bi ni bilo. Ako ništa, ljubitelji crnog humora, ironije i groteske bar se mogu veseliti  parlamentarnoj raspravi uoči glasanja o povjerenju ministrici.

Autorica: Tereza Plantak