Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Kultura > Kultura dostupnosti vode
Foto: Tamara Brixy

Kultura dostupnosti vode

U sklopu festivala Design District Zagreb, u petak, 17. lipnja održava se tribina Voda i javni prostor Zagreba s početkom u 19 sati. 

 

Zagreb je grad koji ima nisku kulturu dostupnosti besplatne pitke vode u javnom prostoru grada. Štoviše, zamjetan je i trend neodržavanja i često uklanjanja postojećih česmi na lokacijama gdje za njima postoji potreba. Uz te i druge najšire teme vezane uz vodu kao poželjni element javnog prostora grada te problemu dostupnosti pitke vode u javnom prostoru, na tribini će osobito biti riječi o mogućnostima za zagrebačke potoke te vodi kao elementu arhitektonskih i umjetničkih intervencija u gradu.

Tribina je i uvod u mali javni natječaj za novu zagrebačku tipsku pumpu/česmu koji je planiran za ovu godinu u sklopu projekta Ars Publicae.

Tribina se organizira u suradnji festivala Design District Zagreb i projekta Ars Publicae Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII), a koji se u 2016. godini programom VODA I JAVNI PROSTOR bavi pitanjima (ne)dostupnosti besplatne pitke vode u javnom prostoru Zagreba, vodom kao elementom javnog prostora te općenito vodom kao javnim dobrom.

Na tribini sudjeluju Silva Kalčić, Vanja Radovanović i Saša Šimpraga.

Dr.sc. Silva Kalčić je povjesničarka umjetnosti, kutosica i likovna kritičarka. Razgovor sa Silvom Kalčić nastao u okviru programa VODA I JAVNI PROSTOR pročitajte ovdje.

Vanja Radovanović je autor bloga Nepoznati Zagreb te voditelj projekta Mapiranje Trešnjevke. Razgovor s Vanjom Radovanovićem nastao u okviru programa VODA I JAVNI PROSTOR pročitajte ovdje.

Saša Šimpraga je analitičar prostora, publicist i aktivist. Voditelj je projekta Ars Publicae i autor programa VODA I JAVNI PROSTOR te osnivač i voditelj platforme 1POSTOZAGRAD.