Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Radio Student > Kulturizacija: Konferencija ptica
conference 1

Kulturizacija: Konferencija ptica

Kulturizacija u suradnji s kustoskim kolektivom WHW u eter Radio Studenta 19. lipnja donosi premijernu izvedbu Konferencije ptica, zvučnog kolaža kojeg u suradnji s Ljubicom Letinić izvode članovi ovogodišnjeg izdanja WHW Akademije.

 

WHW Akademija je eksperimentalni, samoorganizirani, besplatni, obrazovni i međunarodni program za mlade vizualne umjetnike sa sjedištem u Zagrebu. Organizacija želi poticati nove oblike samoodređenja, temeljene na načinima kritičke refleksije, radoznalosti i susreta među umjetnicima, umjetninama, znanstvenicima i praktičarima iz različitih disciplina. Tražeći nove modele suradnje izvan galerijskog prostora koji su zbog situacije s pandemijom bili neophodni, članovi WHW Akademije odlučili su da uz završnu izložbu u Galeriji Nova, kao dio geste za zatvaranje programa i  zajedničkog susreta u virtualnom prostoru naprave zvučni kolaž dijelova Konferencije ptica koju su dramatski prilagodili Peter Brook i Jean-Claude Carriere. Konferencija ptica kojom je izvedba inspirirana perzijska je mistična poema sufijskog pjesnika Fariduddina Atara nastala u 12. stoljeću, a govori o putovanju prema prosvjetljenju i u konačnici prema samima sebi. Riječ je o jednom od najznačajnijih djela svjetske književne baštine.

 

 

Premijernu izvedbu zvučnog kolaža polaznika WHW Akademije poslušajte u posebnom izdanju Kulturizacije u petak, 19. lipnja u 12:15 sati.