Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Kultura > Kvartovski muzej raste
muzej susjestva

Kvartovski muzej raste

Započinje drugo prikupljanje priloga za virtualni fundus Muzeja susjedstva Trešnjevka. 

 

O 26. do 29. veljače u društvenom i umjetničkom prostoru Baza i u Tehničkom muzeju Nikola Tesla održat će se drugo prikupljanje priloga za virtualni fundus budućeg Muzeja susjedstva Trešnjevka. Riječ je o projektu koji je javnosti predstavljen krajem prošle godine, a cilj mu je istražiti i zabilježiti povijest Trešnjevke kroz rad sa zajednicom.

 

Snažan osjećaj zajedništva i izražen kvartovski identitet vezani su uz sam nastanak kvarta – Trešnjevka je stasala između dva svjetska rata kao radničko naselje. Teški životni uvjeti potaknuli su Trešnjevčane da se u rješavanju socijalnih potreba okrenu jedni drugima. Njihov doprinos antifašističkoj borbi priskrbio je kvartu još uvijek prepoznatljiv nadimak: crvena Trešnjevka.

 

Mnoge od ovih priča nisu dio službene povijesti, već su najvećim dijelom sačuvane u sjećanjima Trešnjevčana.

 

“Muzej susjedstva Trešnjevka” zato još jednom poziva građane da pretresu ladice, ormare i stare foto albume i donesu fotografiju ili predmet koji bilježi trenutak iz povijesti kvarta. Doneseni predmeti i fotografije neće se preuzimati nego samo profesionalno snimiti, a priče vezane za njih zabilježiti. One će kasnije će postati dio virtualnog fundusa budućeg muzeja koji će se javnosti prezentirati na jesen 2020.

 

Tijekom prvog prikupljanja fundusu budućeg muzeja priložene su stare fotografije Trešnjevke, kao i obiteljske fotografije Trešnjevčana i Trešnjevčanki, zatim publikacije i stari novinski članci posvećeni kvartu, odjeća iz trešnjevačke konfekcije Vesna, ulaznice nekadašnjeg kvartovskog kina Triglav u Okićkoj, ulaznice za sportska događanja u Ciboni i dr.

 

Iduće prikupljanje odvijat će se u sljedećim terminima:

 

26. – 28. 2. 2020.

Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska 18

11:00 – 15:00 h

BAZA, Božidara Adžije 11

16:00 – 20:00 h

 

29. 2. 2020.

Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska 18

10:00 – 13:00 h