Naslovna > Glazba > Laneway Festival u daljini
Laneway Festival

Laneway Festival u daljini

Baza koju smo uspostavili prije dvije godine u Jugoistočnoj Aziji već je aktivna kako u širenju RS riječi svijetom, tako i laganim odmotavanjem klupka i svega što možemo načuti iz ovoga dijela svijeta.

 

I dok se na prvu čini malo promašeni fudbal da pričamo o festivalu (oh da, biti će i dopis izvještaj) koji se odvija u Singapuru taj fudbal ipak ima neku pozadinsku nit vodilju. Jednostavno, festival u Signapuru je dobar razlog za sve one koji se namjene pobjeći od doma za zimske praznike u daleke trope pa da svrate na izuzetno dobro skrojen line up. Što i nije tako promašen motiv, a opet s druge strane ima onih koji su pobjegli u dijasporu Jugoistočne Azije i to popriličan broj kojima festival ovakvog kalibra može poslužiti kao novi dodatak nesvakidašnjim zgodama Azije.

 

St. Jerome’s Laneway Festival ima sve predispozicije da bude dobar razlog zašto upisati SG kao jednu od destinacija kada se fest odvija. Osim što na svojem popis drži najbolje probrano iz godine na odlasku donosi i fino selektiran line up domaćih izvođača. S tradicijom dugom 8 godina, festival ima svoju širi stariju obitelj u Australiji odakle je uostalmom i krenuo u pohod i to prvim održanim festom davne 2005. godine u Melbournu, već dobro poznatom staništu hrvatske dijaspore za čije se mlađe naraštaje nadam da idu na zabave ovakovg tipa, a ne neke druge.

 

Festival se potom proširo na još par gradova Sydney, Brisbane, Adelaide, Fremantl, te Auckland, Detroit i Singapore. Upravo potonji iz obitelji je predmet mojeg interesa pošto mi se održava u susjednoj državici poznatoj po izuzetnoj modernoj arhitekturi i još kojim sitnicama o kojima nekom drugom prilikom. Spomenuo sam, koncept je vrlo jednostavn. Napravi se inventura najboljega u godini te se sastavi line up, a kada ih već dovode skorz do Australije logično je bilo napraviti još jednu stanicu za tu armiju izvođača.

 

Osmo izdanje festivala će na jedan dan ugostit 15 internacionalnih imena te 8 iz Jugoistočne Azije.
Možemo krenuti u nabrajanje: Bonobo, Slowdive, Mac DeMarco, The War On Drugs, Father John Misty, Loyle Carner, Moses Sumney, Sylvan Esso, The Internet, Wolf Alice…samo je dio poprilično velikog i uzbudljivog festivala. Kako nam je kraje godine, i dok čekamo popise najboljih albuma iz 2017.godine godine po glazbenim djelatnicima i djelatnicama Radio Studenta, napraviti ću pregled izođača koji će nastupiti na festivalu a imaju izuzetno dobre albume u 2017.godini. Naravno pregled prati i prigodni set.

 

Slowdive

22 godine su bili u pauzi, i album kojim prekidaju post je jedan od onih koji će biti na vrhu najboljih albuma objavljenih u 2017.

Moses Sumney

Aromanticism je izašao u rujnu i  bez iznenađenja je zadobio hvalospjeve i publike i kritike.

 Mac DeMarco

Veza između Maca i RS je već usađena u sve pore radijskog etera, krenulo je s premijernim emitiranjem davne 2012. godine, emitiranje koje pomračilo um Pekiju, a sve ostalo je mitski nastup u Kino Griču. Pitanje je dana, kada će se na audicijama za RS pitati pitanja o Mac DeMarcou i koncertu u Kinu Grič. Da, dobro je i spomenuti da ima super album iz 2017.godine skojim dolazi na festival.

Anderson .Paak & the Free Nationals

Iako je album objavio u 2016.godini Anderson je spomena vrijedan ne samo kao izuzetan live act nego i u kontektsu super remixa kojeg je složio naš Koolade. Remix koji je hit koji čeka na vas da ga otkrijete.

 

Više informacija o festivalu nađite na poveznici.