Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Kolumne > Interview > LIGO – kreativna studentska svakodnevica
ligo

LIGO – kreativna studentska svakodnevica

Zamisli par situacija. Cijeli dan si na faksu, sezona je kolokvija, jedva očuvaš tih par živaca koji su ti ostali i napokon kreneš doma. A onda se u tramvaj odjednom nagura pol staračkog doma, 7.b i tri ZET-ova kontrolora…

 

I kad se napokon oporaviš od svega toga, predahneš i kreneš učiti za drugi kolokvij, listaš skriptu 10 minuta, skužiš da nema smisla pa radije odustaneš od života. Čini ti se da je svaki dan isto i da se ništa ne mijenja? E, čini se to i studenticama iz Liga – projekta kojim ironičnim karikaturama i animacijama žele prikazati svakodnevicu studentskog života u Zagrebu. Karla Skok je u projektu od samog početka, a kako ova provokatorica uspije pretočiti svoje ideje na papir i kako je sve počelo, ispričala nam je u razgovoru.

 

Karla: Sve je ovo izašlo iz Ivonine glave. Prvo ideja vrijedna 100,000 kuna, onda skupljanje ekipe i idemo delati. Projekt Ligo zapravo postoji od siječnja 2016. Tada smo kao pobjednici natječaja UNIverzI-JA- DA dobili financijska sredstva za realizaciju projekta, a prvenstveno smo pratili Europske sveučilišne igre u Zagrebu i Rijeci. Natječaj je organizirao HAMAG-BICRO koji nas i dalje prati i usmjerava. Kroz Igre nas je bilo nas 15 u ekipi, snimali smo, fotkali, ali i organizirali photoshootinge i već tada počeli s nekim ilustracijama, ali je sve bilo vezano uz sport. Trenutno je u ekipi pet cura koje aktivno rade i dalje.

 

Tko sve radi na projektu?
Karla: Voditeljica projekta i idejni začetnik je Ivona Mikulčić. Zapravo smo suradnju dogovorile onako tipično studentski – slučajno i nadobudno na šanku. Međutim, dobro smo zapele za projekt, isplanirale ga i na kraju realizirale, a teče i dalje. Prvenstveno smo dobili financijska sredstva za snimanje i fotografiranje Europskih sveučilišnih igara, a nakon toga je dio ekipe i dalje ostao na okupu i složile smo se da želimo dalje raditi zajedno. Uz mene i Ivonu, na projektu rade Stella Hartman, Morana Bunić i Katarina Zidar. Ivona studira novinarstvo pa je, uz organizaciju, zadužena za pisarenje. Mi ostale studiramo na Akademiji likovnih umjetnosti i bavimo se animacijom tako da smo mi te koje crtamo i animiramo. Snimanje, fotografiranje i montiranje već nekako rasporedimo jer to nijednoj nije strano.

 

Čime se sve točno bavite i kako raspoređujete zadatke?

Karla: Dakle, i dalje se bavimo snimajem i izradom promo videa te fotografiranjem, najčešće nekih evenata. S time smo kao projekt i započeli i nastavili raditi. Trenutno radimo na promotivnom videu za AKK Vern’, a snimali smo i Chicago Collaboration Week koji je organizirao HAMAG-BICRO. Odličnu suradnju imamo i s Gosponom Fulirom te Barber shopom Španić. Međutim, ilustracije i animacije su nešto što radimo za svoj gušt. Na njima ne zarađujemo iako se zezamo da ćemo prodavati bubrege. Te neke svakodnevne situacije je želimo prikazati karikaturama jer ne znaš dal’ da se smiješ ili plačeš zbog svakakvih gluposti i aktualnih tema koje se dešavaju. Mi ipak naginjemo smijehu.  Samo želimo zabaviti i nasmijati ljude. Na kraju krajeva, sve se svodi na to jer se i mi zabavljamo dok to radimo.

 

Otkuda bubrezi u cijeloj priči?

Karla: Bubreg-ljudi su naš stil. Na početku smo odmah dogovorile da želimo imati jedan stil u kojem će biti cijeli sadržaj pa da budemo prepoznatljivi po tome. Svi likovi izgledaju kao da im je glava u obliku bubrega – jednostavno je, a efikasno. Trenutno radimo samo crno-bijele ilustracije, ali u planu je da ubacimo malo boje u cijelu priču pa da ljepše izgleda.

 

Imate li neku najdražu animaciju ili ilustraciju?

Karla: Za Dan žena definitivno. Nastala je spontano i brzo, a prošla je bolje od svih ostalih zajedno. Dogovorile smo se za kavu u 17 sati, ali smo mi već oko 13h bile gotove s faksom. Ivona nikako nije mogla prije pa smo otišle same i čekale nju da završi, a to je bilo otprilike 3 sata. Pošto je drugi dan bio Dan žena, htjele smo neku ilustraciju za to pa smo pobacale par ideja. Sinulo mi je da postoji jedna stvar koja povezuje sve žene – uložak. Kad je Ivona napokon došla, očekivala je da će ju dočekati komorna atmosfera. Gurnule smo joj sketchbook pod nos i počele objašnjavati, ali čim je vidla ovu rekla je: „to je to, ne morate dalje objašnjavati. Ova ide“. Znale smo da nitko drugi neće imati takvu vrstu čestitke. Mislim da ta ilustracija predstavlja upravo ono na što ciljamo – drugačije, provokativno, a da uspije nasmijat i potaknuti reakciju. Ima dobar omjer humora, stvarnosti, apsurda i vulgarnosti, a i mi obožavamo  malo provocirati.

 

Kako napredujete i što očekujete dalje?

Karla: Mislim da smo najviše dobile s tim da smo postale odlična ekipa – „ligavci“, rekle bi mi same za sebe. Napretka svakako ima. Sa svakim novim videom kužimo kako još možemo napredovati, gdje radimo nekakve greškice i iz toga svega učimo. Zapravo to i je jedan od ciljeva zašto radimo zajedno – radimo ono kaj nas zanima, bitno nam je da imamo praksu i da se pritom jako dobro zabavimo. Teško je reći što očekujemo dalje jer smo još na početku i iz dana u dan imamo neke nove planove. Stalno tražimo nove projekte i suradnje, a ako nam ikada ovo postane dosadno, jedino tad ćemo prestati. Sve ostale prepreke ćemo prebroditi i već nekako riješiti – uskladiti sve obaveze, sva snimanja, naučiti još više o montaži i snimanju, o animaciji i novim medijima, tješiti mamu da niti ovaj vikend ne možemo doma jer imamo snimanje… Ali ako nam postane dosadno, to je to. A vjerujte, jako se dobro zabavljamo.

 

Više informacija:

www.instagram.com/ligo_vp
www.facebook.com/LIGOvp