Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Glazba > Ljubljanski Festival Grounded ovoga tjedna polijeće u stratosferu
FestifalGrounded_square

Ljubljanski Festival Grounded ovoga tjedna polijeće u stratosferu

Najnapredniji klupski festival u regiji ponovo spaja izrazito relevantan diskursni program sa najsvježijim strujama plesne glazbe na kojem će nastupiti predstavnici iz cijele Jugosfere.

 

Radio Student donosi pregled ovogodišnjeg Festivala Grounded – jedne od najrelevantnijih kulturno-klupskih manifestacija u Sloveniji, ali i regiji.

 

Treće izdanje Groundeda, festivala elektronske glazbe, kritičke misli i aktivizma, obrađuje temu – Automatizacija i Moć.

 

Osim opće svijesti o prisutnosti automatiziranih sustava odlučivanja koji nas kategoriziraju i rangiraju tijekom prenošenja moći vlasti s ljudi na strojeve, civilno društvo rijetko ima uvida u rad takvih sustava, a kamoli utjecaj na poželjnost njihovog uvođenja. O političkim, društvenim, ekonomskim, zdravstvenim, pravodavnim i obrazovnim sustavima više se ne raspravlja u odsutstvu istovremene debate oko automatizacije, koja podupire njihov razvitak. Zbog složenosti i specijalizacije znanja, visokih financijskih transmisija i srodnih interesa, automatizacija uspješno izmiče demokratskom propitivanju. Neizbježnost rastuće globalne povezanosti i sve veće efektivne kontrole je to što brine Festival Grounded. Samim time, ovogodišnje izdanje otvara mjesta za suočavanje s autonomijom živoga u Internetu stvari.

 

Program počinje u četvrtak, 14.11. u 15h panelom o odgovornoj digitalizaciji i automatizaciji u novinarstvu u kojem sludjeluju dr. Sandra Bašič Hrvatin, dr. Marko Milosavljević i Ženja Leiler. Slijedi dr. Matej Kovačič s predavanjem o open data-i i transparentnosti vladanja. Službeno otvorenje festivala nastavlja se u 18h predavanjem pionira u istraživanju umjetne inteligencije – dr. Ivanom Bratko.

 

Pogledajte snimku jednog od predavanja prošlogodišnjeg izdanja festivala:

 

 

 

Kulturni centar Pritličje bit će zadužen za večernji dio programa, otvarajući glazbeni dio Groundeda s dva live koncerta i DJ setovima: poznati_a Manchesterski_a producent_ica/vokalist_ica Iceboy Violet predstavit će svoj live act, izazivajući heteronormativnost i toksičnu muškost elementima noisea i grimea, a čut ćemo i svježi slovenski projekt Lovegoatski, kao i DJ setove dijela USTANOVA ekipe: R36, BLN, i Katcha.

 

 

U petak navečer festival nudi tri video predavanja profesora iz SAD-a: Hined A. Rafeh, Kate Kaye, Os Keyes i njihovi suvremenici iz Slovenije pričat će o regulacijama genetskih testova, automatiziranog sustava prepoznavanja spola i razvoja pametnih gradova.

 

U petak i subotu će predavanja i paneli biti održani tijekom cijelog dana. Festival će ugostiti više od dvadeset stranih i domaćih (regionalnih) stručnjaka iz domena društvenih znanosti i tehnologije. Cijeli diskurzivni program festivala odvijat će se u prostorima Meste galerije Ljubljana u centru grada.

 

Ulaz na cijeli diskurzivni dio programa – kao i na otvorenje glazbene večeri u Pritličju – je besplatan.

 

Glazbeni dio festivala u petak i subotu odvit će se u meki ljubljanske alternativne scene Metelkova: u lezbijskim/gej klubovima Monokel i Tiffany, kao i klubu Channel Zero. Stvorit će jedinstveni spoj globalno etabliranih izvođača i domaćih (regionalnih) glazbenika te će, na tragu današnjih progresivnih glazbenih formi, predstaviti najnaprednije tekuće fenomene u postklupskoj, hrabroj elektronici.

 

 

Ikonika, legenda jednog od najpoznatijih elektronskih izdavača na svijetu Hyperduba, po prvi će puta izvoditi u Ljubljani, kao i poznata francuska producentica i vokalistica Coucou Chloe, neponovljivi švedski leftfield boy OLI XL, jedna od najpriznatijih mladih producentica današnjice Loraine James (koja je za VOLTU nedavno snimila podcast!) te berlinsko-kineska kompozitorica Rui HO.

 

 

Festival će također začeti suradnju jugosfernog dijagonalnog kontinuiteta: kolektivi SUTRA iz Beograda, VOLTA iz Zagreba te USTANOVA iz Ljubjjane predstavit će trenutno najnaprednije producente i DJ-e Jugosfere: SAUD i UBICA iz Beograda, Warrego Walles iz Ljubljane te mapalma i N/OBE iz Zagreba. Također će nastupiti značajni mladi istraživači Estera, Volk, DVMIR, i Tetsuo.

 

 

Klupske večeri u petak i subotu počinju u 23h.

 

Festivalske karte od 15 eura dostupne su online na servisu Olaii i offline u Pritličju, kao i na OMV i Trafika3dva šalterima. Dnevne će ulaznice biti dostupne na vratima.

 

Cijelokupni diskurzivni i glazbeni program pronađite na službenoj stranici Festivala.

 

FG_cover_1000x500