Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Slider Homepage > London: ubijeno 7 ljudi, 50 ranjeno
london

London: ubijeno 7 ljudi, 50 ranjeno

Reuters javlja da je policija privela četiri žene iz stambenog bloka u Barkingu u istočnom Londonu.

 

 

Scotland Yard nastavlja s pretraživanjem stanova. Najprije je pretražena zgrada na adresi na kojoj je bio prijavljen jedan od trojice napadača, javlja Sky News. Sedam osoba sinoć je ubijeno, a 50 ranjeno u nekoliko napada u središtu Londona. Britanska prometna policija navodi da je među teško ozlijeđenima i jedan policajac.

 

Britanski dužnosnik za borbu protiv terorizma Mark Rowley izjavio je za Reuters da su naoružani policajci vrlo brzo i hrabro reagirali te se sukobili s tri naoružana muškarca, koji su ubijeni na Borough Marketu. “Osumnjičenima su se suprotstavili policajci koji su ih ubili u osam minuta od prvog poziva. Osumnjičeni su nosili nešto slično prslucima s eksplozivom, no poslije je utvrđeno da to nije bilo to”, rekao je Rowley.

 

U kasnim satima u subotu najprije se bijeli kombi zaletio u pješake na London Bridgeu, a zatim je, prema riječima očevidaca, troje ljudi izašlo iz kombija s noževima i krenulo prema Borough Marketu ubadajući sve na koje su naišli.

 

Britanska policija proglasila je subotnje napade na London Bridgeu i Borough Marketu terorističkim činovima, dok je u incidentu u Vauxhallu, koji se prije također spominjao, riječ o ranjavanju nožem, no nije povezan s napadima izvedenim na dvjema spomenutim lokacijama.

 

Među ozlijeđenima je dvoje francuskih i dvoje australskih državljana. Hrvatski veleposlanik u Velikoj Britaniji Ivan Grdešić kazao je da se još ne zna ima li među stradalima hrvatskih državljana zato što još nisu poznati identitet i državljanstvo svih stradalih u terorističkom napadu.

 

Britanska premijerka Theresa May izjavila je da se napad u Londonu tretira kao potencijalni teroristički čin. Za danas je sazvala sastanak odbora za sigurnost. Londonski gradonačelnik Sadiq Khan rekao je da se radi kukavičkom napadu na nevine stanovnike Londona i posjetitelje koji su uživali u subotnjoj večeri. Svjetski čelnici oštro su osudili teroristički napad u Londonu i poslali izraze sućuti i solidarnosti britanskom narodu i vlastima.

 

Zasad još nitko nije preuzeo odgovornost za napade u središtu Londona.