Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Glazba > M.O.R.T. – čuvaj se sinjske buke
mort

M.O.R.T. – čuvaj se sinjske buke

Povodom koncerta sinjskih junaka M.O.R.T., u zagrebačkom Vintage Industrialu ovog četvrtka 23.03.2017., s vokalom Johnom  popričala je Andrea Kovač.

 

Za početak vas molim da se predstavite ukratko našim čitateljima.  Tko stoji iza imena M.O.R.T.?

O: Ivan John Katić-pjesnik i traper, Bože Zvrk Blajić-lingvist i mitraljezac, Jakov Kikos Maleš-doktor naturalne mistike i krotitelj zmija i Milan Mile Mijač-mali od bubnja i stručnjak za eksplozive.

 

Jedna od 16 verzija odgovora na najgore pitanje “Zašto M.O.R.T.?“ kaže da volite Terryja Pratchetta. Nazivu njegove knjige dodali ste točkice kako vas ne bi pomiješali sa švedskim death metal bendom. Hajde da čujemo još neku priču.

O: Jednom kad smo sjedili na zidiću, pili pive i filozofirali, zaključili smo da nas najviše živcira kad je netko trom. Bili smo toliko iznervirani da smo se zakleli kako je dosta tromosti i da ćemo mi biti upravo suprotno od toga. A trom naopako je mort…i eto ti.

 

 

Počeci vaše priče sežu u pubertetsko doba, čujem i da su se neki članovi upoznali stopirajući na prvu probu. Sve te slatkoće su preko 10 godina iza vas, kako se oformio današnji sastav i što je najviše utjecalo stav i zvuk benda?

O: Prethodni bubnjar je dezertirao par dana prije nego smo trebali ući u studio (3/4 studio, Kocka, Split) da snimimo ”Vrhunsko Dno”. Mi smo onda odlučili da jebeš bubnjare i da ćemo snimit neke stvari bez bubnja kad već imamo priliku ući u studio. Međutim, kad smo stigli u studio tamo je sjedila neka opaka bradata spodoba koju je pozvao naš producent Sula. Ispalo je da spodoba ubija bubanj i da se zove Mile. Za četiri popodneva smo s njim snimili ”Vrhunsko Dno” i zaljubili se. Ostalo je povijest.

 

Tri albuma ste zapisali u povijesti glazbenih kajdanki, 2013. prvi “Vrhunsko dno“, 2014. “Odjel za žešće“ i posljednji “Tužna kocka“. Kocka na coveru se smije, iako sam naziv ne nalaže isto, odakle inspiracija za nazive i covere albuma, koje su njihove priče?

O: Vrhunsko dno je kad se s par prijatelja smrzavaš iza škole i dijeliš bocu najjeftinijeg vina i krepavaš od smijeha kako je ”sve grozno i ništa nevalja”, nemaš para, ali se ne živciraš, nemaš posao ali barem ne radiš.  Odjel za žešće dolazi iz našeg pogleda na Sinj (a može i šire) kao na ”Mentalnu ustanovu otvorenog tipa”…mi smo smješteni na Odjelu za žešće…žešća muzika, žešće zajebani…Tužnu kocku je jedan od pacijenata s našeg odjela jednom nacrtao na zidu naše prostorije za druženje i nama se instant svidjela i odmah smo je odabrali za cover i ime albuma.

 

Svega je pola godine prošlo od izdanja albuma, jel planirate već neka buduća izdanja ili samo mahnito koncentrirate? Jel istina da možemo očekivati album na engleskom?

O: Od izdavanja Kocke je prošla cijela godina. U međuvremenu smo mahnito koncertirali a na probama smo se bacili na engleski materijal čisto iz želje da radimo nešto novo, a da to ne bude materijal na hrvatskom, da do vremena snimanja slijedećeg albuma ne dođe do zasićenja novim materijalom prije nego što ga krenemo koncertno promovirati. Sad je engleski materijal skoro zaokružen i nismo previše razmišljali što ćemo s njim.

 

 

Svirate i nastupate preko 10 godina, ima li neki koncert/festival/grad koji vam je ostao u posebnom sjećanju? Ili neko mjesto koje bi voljeli posjetiti, možda ambicije ka ostvarenju europske turneje?

O: Tu prvo mjesto zauzima Banja Luka i njen Demofest koji nam je dao ogromni poticaj da se nastavimo baviti ovim. Banja Luka je grad posebne energije u koji nam se uvijek drago vratiti jer smo tamo stekli velik broj prijatelja. Posebno volimo i Vintage u Zagrebu jer smo tamo imali par koncerata na kojima je interakcija s publikom eskalirala u opći stampedo na pozornicu. Nadamo se da će se ponoviti.

 

Kad je krenula suradnja s Croatia Recordsom? Osjetite li ograničenja zbog dotičnog potpisa i zašto ste se uopće odlučili za diskografsku kuću?

O:Suradnja je krenula početkom 2014. Oni su se javili nama i pitali jesmo li zainteresirani za suradnju. Mi smo već imali snimljen spot za pjesmu Tango tako da smo ga odmah izbacili na radio i CMC i bili zadovoljni odjekom. Potpisali smo ugovor koji je odgovarao i nama i njima. Nekih posebnih ograničenja nema, tu je plus to što oni imaju pristup većem broju radio postaja i CMC televiziji pa naša glazba može doći do većeg broja ljudi.

 

Postoji li neki glazbenik/bend s kojim biste voljeli snimiti singl, ima li ideja/planova? Možete li generalno izdvojiti neka imena koja pratite i cijenite?

O: John je već snimio duet  sa zagrebačkim bendom Judette i izlazak spota se očekuje možda već kroz mjesec dana. Trenutno surađujemo i s bendom ZAA iz Kruševca u Srbiji. Zajedno s njima smo snimili pjesmu koja će biti službena himna banjalučkog Demofesta i ovih dana očekujemo datum za snimanje spota. A regionalnih bendova koje cijenim i čiji rad pratimo ima više od nekoliko. Izdvojili bismo Darkvud, Seine, Repetitor, Saru Renar, Mnoge Druge i mnoge druge.

 

 

Bili ste nominirani za Porin 2015. godine u kategoriji “Najboljeg novog izvođača” i tada vam je šibenski Bang Bang ukrao nagradu. Ove godine u konkurenciji za “Najbolji rock album“ na veliko iznenađenje (nikome) vaš potencijalni kipić je skupio Let3. Znače li vam išta te nominacija i što općenito mislite o Porinu kao nagradi?

O: Nominacija za Porina lijepo zvuči ali osim crtice u biografiji malo toga donosi. Nama je Porin zakon jer kad si nominiran onda možeš otići na dodjelu i afterparty i vrhunski se zabaviti i istovremeno šokirati mnogo ušminkanih ljudi.

 

Osim festivala S.A.R.S., koji broji već 14. izdanja, malo koja sinjska najava se čuje sve do Zagreba.Kakvo je trenutno stanje na sinjskoj sceni? Ima li klubova gdje bendovi mogu svirati? Postoji li još neki bend na koji bi trebalo obratiti pozornost?

O: S.A.R.S. nije jedini alternativni festival u Sinju. Tu su još i Gljevstock festival koji se održava početkom lipnja u šumi u planini nedaleko Sinja i Memorijal Branimir Vugdelija koji bude u kolovozu. Od klubova postoji Jazz Bar Play koji redovno održava svirke i skvot Vojarna u kojem se organiziraju rock koncerti i techno partyi. Od djelatnih bendova su osim nas tu i Darkvud, Shewa

 

Nadolazeći četvrtak se vraćate u zagrebački Vintage Industrial Bar, otvorenog srca darujem vam priliku da uvjerite ekipu kako vas ne smiju propustiti, slušam…

O: Tko je već bio, zna što očekivati; zid zvuka, puno znoja, transa, veselja, energije na sve strane, u tome će nam pomoći naši prijatelji Garage in July koji će zagrijati publiku na radnu temperaturu. Očekujemo kaos! :*

Andrea Kovač