Radio Student Najavljuje:
Naslovna > RS Mashup > Macron u Hrvatskoj
Izvor: Hina
Izvor: Hina

Macron u Hrvatskoj

- Hrvatski narode, dragi Andrej, dragi Zorane, hvala vam na vašoj dobrodošlici. Dijelimo istu viziju naše Europe. Stvaraju je naše vrijednosti, otvorenost mediteranskog svijeta, posvećenost međunarodnoj sigurnosti. Nastavimo graditi zajedno! – poručio je francuski predsjednik Emmanuel Macron pri odlasku iz Hrvatske.

 

Piše: Maristela Baričević

 

Hrvatska i Francuska u Banskim dvorima potpisale su ugovore o strateškom partnerstvu i kupnji 12 višenamjenskih borbenih zrakoplova. Nabavom milijardu eura vrijednih eskadrila hrvatska će vojska biti podignuta na znatno višu razinu. Vrhunac povijesnog posjeta bio je prelet dvaju francuskih Rafalea iznad Zagreba u niskom letu, a Francuska će biti i snažan saveznik u ostvarivanju još dvaju strateških ciljeva, ulasku u Schengen i Eurozonu.

 

Emmanuel Macron prvi je francuski predsjednik koji je od stjecanja neovisnosti posjetio Hrvatsku. Dočekali su ga i ispratili premijer Andrej Plenković, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević te ministar obrane Mario Banožić. Prva četiri Rafala država može očekivati početkom 2023. godine, a isporuci će prethoditi nabava naoružanja, obuka pilota te izgradnja infrastruktura za njihov smještaj.

- Dobivamo najmodernije zrakoplove. Kupnja aviona u strateškom smislu za Hrvatsku je doslovno ono što nazivamo “game changer”. Dobit ćemo sposobnost kakvu dosad nikad nismo imali. Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, naši piloti, cijela Hrvatska vojska imat će na raspolaganju takve avione kakve od juga Njemačke pa do Grčke nema nitko na ovom prostoru- naglasio je Andrej Plenković.

 

Hrvatska kupuje avione stare 10 godina s 10 jednosjeda i dva dvosjeda u iznosu od 999 milijuna eura. Iz Ministarstva obrane ističu da su približno izračunali koliko će država na njih trošiti u sljedećih 30 godina. Osim samog zadržavanja borbene spremnosti, Hrvatska će ovim borbenim avionima 4. generacije postati dio onih članica NATO-a i EU-a koji ima jednu od najboljih borbenih sposobnosti.

- Cijena koja se spominje u javnosti ne bih komentirao jer bi to bilo neozbiljno. Siguran sam da je naša međuresorna skupina, kada je radila, dobro izračunala i potrebu infrastrukture koja će se izgraditi i samu cijenu koštanja daljnje uporabe – dodao je završno Banožić.

 

Svoj posjet Hrvatskoj, Macron je završio svečanim ručkom za stotinjak uzvanika, a uz državni vrh priključili su mu se i hrvatski velikani poput Mate Rimca, Ćire Blaževića, Zlatka Dalića te Tereze Kesovije.

- Mislim da hrvatska Vlada voli pokazati nešto u čemu smo napredni. Drago mi je da zovu nas da prezentiramo stvari, pogotovo u ovom slučaju gdje imamo 150 zaposlenika u Francuskoj i preko 1000 u Hrvatskoj u jednoj firmi pa mislim da ima puno smisla – zaključio je Mate Rimac, vlasnik Rimac automobila.