Naslovna > Kultura > Medika u borbi protiv Grada
attack

Medika u borbi protiv Grada

Prostor bivše tvornice lijekova Medika u Pierottijevoj 11 već godinama funkcionira kao centar nezavisne kulture i mladih u gradu Zagrebu.

 

Medika udomljava brojne umjetnike (galerija Siva) i udruge civilnog društva, a tu je i klub Attack koji slavi 20 godina. Njihovi su programi financirani od strane Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport te Ministarstva kulture RH, Hrvatskog audio vizualnog centra te drugih domaćih i inozemnih donatora.

 

A post shared by Mane Mei (@mane_mei) on

Posljednjih deset godina prostor je sustavno zanemarivan u infrastrukturnom održavanju od strane Grada. Sad su pak korisnici dobili poziv Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada Zagreba da prostor predaju te da se isele u roku 8 dana, zaključno sa 16. svibnja.

 

Ovaj dopis kulminacija je višegodišnjeg procesa sustavne prakse srozavanja i zatvaranja mjesta nezavisne kulture u gradu Zagrebu, a pritisak na Mediku od strane gradskih vlasti traje već duže vrijeme, upozorava Zajednica Medika, te poručuje kako prostor neće predati, a sutra će 12. svibnja, kako bi informirali javnost, održati press konferenciju u 11 sati u prostoru Galerije “Siva” unutar kompleksa bivše tvornice lijekova Medika, Pierottijeva 11.

 

Na konferenciji će govoriti korisnici prostora Medika:
Sunčica Remenar, članica Autonomnog kulturnog centra ATTACK!,
Miron Milić, akademski slikar i jedan od najuspješnijih hrvatskih umjetnika,
Nikola Mijatović, predstavnik udruge Cirkorama i
Sara Ercegović, glazbena umjetnica