Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Kolumne > Meteoriti, zlato i heroji
nrttv

Meteoriti, zlato i heroji

Kroz brojne mitove i legende susrećemo heroje s magičnim mačevima, bodežima i štitovima. Jesu li to samo priče ili postoji i znanstvena pozadina?

 

Piše: Marko Šimac

Foto: nrttv

 

Iako su mitovi i legende nakićeni svime i svačime, kako bi ostavili što veći dojam, ima istine u tome da su pojedina oružja bila jedinstvena. Uzrok tome je bio jedinstveni materijal od kojeg su napravljena – meteoritsko željezo. Egipćani su ga zvali „bia-n-pt“ – željezo s nebesa.

 

Puno prije no što su ljudi savladali metalurgiju željeza, uspjeli su meteoritsko željezo preoblikovati za svoje potrebe. Izuzetnog sjaja i čvrstoće takvo oružje je bilo nadmoćno svemu ostalom iz tog doba, bakru ili bronci. Jedan od primjera je bodež poznatog egipatskog faraona Tutankamona. Postoje i mnogi drugi primjeri izuzetnih artefakata širom svijeta, napravljenih u pradavno vrijeme od meteoritskog željeza.

 

kingtutdagger

 

Neki meteoriti su nam donijeli željezo za izvanredna oružja pradavnih heroja, a neki otkrili ili proizveli velika rudna bogatstva, koja i danas koristimo. Tako se nedaleko od Johannesburga, u Južnoafričkoj Republici, u Witwatersrandskom bazenu, smjestio 2 milijarde godina star meteoritski krater Vredefort. Udar asteroida promjera 10 do 15 km stvorio je krater promjera 300 km. Tako se uništio dio sedimenata i izvrnuli geološki slojevi. To je omogućilo da se područje zaštiti od erozije i približi nam površini najveća svjetska nalazišta zlata. Procjenjuje se da se tamo nalazi oko 40 000 metričkih tona zlata, ili oko 50% svog zlata ikada iskopanog na Zemlji. Da nije bilo gore opisanog udara, vjerojatno nikada ne bismo otkrili ta nalazišta.

 

Drugi primjer dolazi nam iz ledene pustoši sjevernog Sibira, poluotoka Taymyr u ruskoj pokrajini Krasnoyarsk. Riječ je o krateru promjera oko 100 kilometara, a kojeg je prije oko 35 milijuna godina stvorio asteroid veličine 5 do 8 kilometara. Krater se zove Popigai.

 

popigai-crater_1

 

Asteroid, koji je stvorio krater, udario je u područje gdje se nalaze slojevi i minerali bogati grafitom. Uslijed jako visokog tlaka i temperature, prilikom udara se stvorila polukugla stijena debljine 1 do 2 kilometra bogata dijamantima, na udaljenosti 12 do 13 kilometara od mjesta udara. Riječ je o lisnatim dijamantima veličine 2 do 10 mm, koji nisu draguljarske vrijednosti, već se mogu koristiti samo za industrijske svrhe. No kako je danas razvijena komercijalno isplativa tehnologija izrade umjetnih dijamanta, eksploatacija Popigaja se ne isplati. Stoga bogatstvo ostaje zakopano na dalekom sjeveru Rusije.

 

Oba kratera, Vredefort i Popigai sz zaštićeni od strane UNESCO kao svjetska baština, odnosno posebno geološko nasljeđe.

 

Više o temi poslušajte na snimci Nove – emisije o svemiru I svemu ostalom.