Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Knjiški Moljac > “The Miniaturist” je britanska knjiga godine
the miniaturist

“The Miniaturist” je britanska knjiga godine

Prvijenac Jessie Burton “The Miniaturist” je britanska knjiga godine.

 

Atmosferični literarni triler ‘The Miniaturist‘, književni prvijenac glumice i autorice Jessie Burton, ovogodišnji je dobitnik jedne od najprestižnijih britanskih književnih nagrada Specsavers National Book Award u kategoriji najpopularnijeg romana godine po mišljenju čitatelja.

 

U godini bogatoj izvanrednim literarnim prvijencima, navodi Specsavers, Burtoničin je debitantski roman u kratkome roku osvojio srca publike i kritike, postavši najprodavanija debitantska tvrdo ukoričena knjiga ne samo godine već i desetljeća, uz bok izdavačkom fenomenu ‘Pedeset nijansi sive’ E.L. James.

 

Priča prati djevojku iz 17. stoljeća udanu u bogatu amsterdamsku četvrt, koja kao vjenčani dar dobije kuću za lutke koja je replika njezine vlastite kuće a čiji sadržaj odražava njezin vlastiti život. Burton je roman pisala četiri godine a inspiriran je stvarnom kućom za lutke iz 1686. koju je glumica-književnica vidjela u amsterdamskom Rijksmuseumu 2009.

 

‘The Miniaturist’ je titulu britanske knjige 2014. godine odnio osvojivši ‘znatno više’ glasova publike u ‘izvanrednoj konkurenciji’ koja je ove godine obuhvaćala i ‘We Are All Completely Beside Ourselves’ Karen Joy Fowler, ‘Us’ Davida Nichollsa, te pobjednika u kategoriji romana godine i ujedno ovogodišnjeg dobitnika nagrade Costa za knjigu godine ‘Šok od pada’ Nathana Fillera, nedavno objavljenog u nas u prijevodu Irene Škarice i izdanju nakladnika Profila.