Radio Student Najavljuje:
Naslovna > RS Mashup > Mjere u doba blagdana
Izvor: Hina
Izvor: Hina

Mjere u doba blagdana

Hrvatska broji još sedam dana do isteka mjera koje su trenutno na snazi. Međutim, iz nacionalnog stožera civilne zaštite najavili su kako će prije isteka ovih mjera predstaviti okvir restrikcija na temelju brojki novozaraženih kroz nadolazeće dane.

 

Piše: Cvita Tudorović

 

U slučaju velike brojke, od 21.prosinca mogle bi se uvesti dodatne restrikcije uoči blagdana kako bi se smanjio kontakt i širenje virusa.  Dok su trenutno na snazi zabrane i ograničena okupljanja, mjere za trgovine i shopping centre, spominje se i moguća zabrana kretanja među županijama.

 

Slovenska Vlada najavila je ublažavanje mjera do Božića. Tako će se od 15. do 23. prosinca obnoviti javni prijevoz u cijeloj zemlji uz smanjeni broj putnika i poštivanje epidemioloških mjera. Dozvolit će se rad i nekih uslužnih djelatnosti, kao što su autopraonice, cvjećarnice, kemijske čistionice te salona za njegu. Vlada će ublažiti i mjere ograničenja kretanja u 4 od 12 statističkih regija, odnosno u regijama koje imaju manju incidenciju covida-19.

 

Dok Slovenija popušta mjere prije blagdana, Njemačka ostaje i dalje zatvorena. Šef kabineta njemačke kancelarke Angele Merkel najavio je kako Njemačka od srijede ulazi u zatvaranje koje vjerojatno neće završiti do dogovorenog datuma, tj. 10. siječnja. Ova zemlja zatvorit će sve osim osnovnih trgovina s prehrambenim namirnicama. Međutim, otvoreni će biti i mali broj škola i vrtića. Djelomično zatvaranje u Njemačkoj obuhvatilo je restorane, kafiće i sadržaje za razonodu od početka studenoga koji će ostati zatvoreni do daljnjeg.

 

Italija, zemlja koja je u početku pandemije koronavirusa bila najpogođenija, isto tako razmišlja o dodatnim strožim mjerama za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana. Nakon što su nedavno Talijani ublažili svoje mjere, građani su se okupljali i zabavljali u gradskim središtima te nažalost zabilježili ponovni skok broja umrlih. Tako će talijanska Vlada možda odlučiti uvesti pravila zatvaranja tzv. “crvene zone” od 24. prosinca do najmanje 2. Siječnja. Produljili bi noćni policijski sat, zabranili sva kretanja koja nisu nužna i zatvorili trgovine, barove i restorane vikendom i praznicima, osim trgovina s osnovnim potrepštinama.

 

Stanje u Europi i svijetu još uvijek je kritično, ali ovaj vikend cjepivo Pfizer/BioNTecha se počelo isporučivati bolnicama iz tvornice Pfizera u Michiganu. Dvadeset zrakoplova prevozi cjepivo koje se nalazi u zamrzivačima rashlađenim na -70 stupnjeva.

 

Francuska s masovnim testiranjem kreće ovaj tjedan u velikim urbanim područjima. A masovna testiranja započela je i Biotehnološka tvrtka CureVac koja je za cijepljenje zabilježila već 35 000 dobrovoljaca u Europi i Latinskoj Americi.