Radio Student Najavljuje:
Naslovna > RS Mashup > Mladi na lokalnim izborima
mladzi

Mladi na lokalnim izborima

„Na mladima svijet ostaje“ – izreka je koju smo već nebrojeno puta čuli, pročitali, ali i izgovorili. Ipak, čini se kako je na zadnjim lokalnim izborima upravo ova rečenica polako pokrenula kotač mladih koji se nadamo, neće prestati vrtjeti.

 

Piše: Luka Pocrnja

 

Ne tako davno, završio je drugi krug lokalnih izbora. Rezultate već svi uglavnom znamo, no i ove godine jedno je od glavnih pitanja bila neizlaznost građana, posebice mladih.

 

Mladi su već nebrojeno puta pokazali kako su spremni donositi revolucionarne promjene, no prema nekim istraživanja njima je potrebna dodatna motivacija kako bi uopće izašli na izbore, a ako ju ne osjećaju, najčešće će to onda zanemariti i propustiti priliku k mogućim promjenama na bolje.

 

Čini se kako su brojni političari tu motivaciju u mladima htjeli probuditi putem TikToka i Instagrama, no osim ako pritom nisu napravili neki gaf, mladi ih i nisu baš doživjeli.

 

Isto tako, lokalni su izbori upravo prilika za mlade jer njihove liste imaju šanse kad je riječ omanjim mjestima u kojima se oni uspiju istaknuti svojom angažiranošću te bi i njihova zainteresiranost za to trebala biti veća.

 

Ipak, ovoga puta stanje u Hrvatskoj nije bilo tako loše. Brojna upravo manja mjesta bila su bogata mladenačkim listama, a prema statističkim podatcima novi gradonačelnici, načelnici i župani u prosjeku su 11 i pol godina mlađi od svojih prethodnika.

 

Istaknuli bismo i neke nove klince odnosno skupinu maturanata iz Omiša koji su odlučili pomaknuti granice i eksperimentalno formirati nezavisnu listu te službeno izići na lokalne izbore. Napravili su to na potpuno drugačiji način – bez kampanje i plakata, tek su usmenom predajom obznaniti svoju kandidaturu. Dobili su 2% glasova, ali glavni cilj im je bio potaknuti mlade na aktivno sudjelovanje u politici u kojoj živimo.

 

Zbog novih promjena u politici, u ovotjednom smo Studomatu odlučili razgovarati s profesorom na Fakultetu političkih znanosti Draženom Lalićem koji već dugi niz godina proučava izbore. Kako je profesor spojio izbore i antitijela možete doznati od 15 minute u Studomatu. Poslušajte: