Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Kultura > Motovun naoko vraća staro normalno
mot

Motovun naoko vraća staro normalno

U pet dana, od 27. do 31. srpnja, u Motovunu slijedi cijeli niz filmova, glazbe i popratnih događanja. Festival otvara film Lovci na tartufe.

 

U postupnom vraćanju u normalan život svoj doprinos želi dati i Motovun Film Festival povratkom na Brdo filmova u punom sjaju. U pet dana, od 27. do 31. srpnja u Motovunu ova manifestacija održat će se u uobičajenom izdanju s mnoštvom filmova i popratnim zbivanjima te nadaleko poznatom odličnom neformalnom atmosferom.

 

Sjajni film otvorenja Lovci na tartufe, premijerno prikazan na Sundance festivalu, prati skupinu skromnih osobenjaka iz Pijemonta, tragača za dragocjenim gomoljima, koji štite svoj svijet od pohlepe. Film će pratiti i Dan tartufa koji festival priprema u suradnji s Udrugom istarskih tartufara. Spomenuti ostatak talijanskog programa činit će tri odlična filma nagrađena na Venecijanskom festivalu – Assandira, Grabežljivci i Oče naš.

 

Najpoznatiji film u programu je Otac redatelja Floriana Zellera, nagrađen Oscarima za scenarij te za briljantnu ulogu Anthonyja Hopkinsa. Atrakcija dolazi i s Berlinskog festivala. Japanski omnibus Kolo sreće i fantazije, ovjenčan Srebrnim medvjedom po odluci žirija, prati tri zaljubljene žene na putu samootkrivenja.

 

“Raditi festival u godini u kojoj su gotovo sve premijere bile blokirane zbog korone bilo je vrlo zahtjevno, ali na koncu možemo s ponosom reći da imamo sjajan filmski program. Drago mi je što smo uspjeli pronaći i nekoliko izvrsnih komedija, poput Grabežljivaca, Živog čoveka i Rijetkih zvjerki, što imamo i kontroverzni Užitak koji govori o porno industriji, a s druge strane emotivne obiteljske filmove poput izraelskog Evo nas. Tko god ove godine odluči zaploviti prema Motovunu, na našem se brdu sigurno neće osjećati nasukan”, otkrila je selektorica glavnog programa Milena Zajović.

 

Nekoliko filmova, kao što su Ljudski faktor, Mitra i Što dalje odavde, imaju zajedničku nit u koketiranju s trilerom i detekcijom uz dojmljiv politički i poetički efekt. Zabavnu priču o vrućem korzikanskom ljetu donose Meteori, dok slovenski Sanremo poetski oslikava problem demencije. Sa zanimanjem se očekuju i Djeca sunca, novi film iranskog redatelja Majida Majidija čiji smo prvijenac gledali još u prvom izdanju ovog festivala.

 

Više premijernih naslova ukazuje da filmski svijet sve više propituje lice i naličja masovnog turizma. Slijedom toga MFF donosi mini-retrospektivu All inclusive – filmske priče o tome kako kruzeri i čarteri mijenjaju život, ljude i gradove. Atrakcija ovog programa je Čiči Biči – Bolski turizam u doba korone, film koji je skupina bračkih amatera predvođena umjetnikom Ivicom Jakšićem Čokrićem Pukom snimila prošlog ljeta. U ovom cjelovečernjem igranom filmu, satiričnom prikazu hrvatskog turizma, glume brojni Boljani, a u nedostatku pravih, statiraju gosti od kartona.

 

Već uobičajeno festival donosi nekoliko filmskih poslastica u vidu posebnih projekcija. U programu je glazbeni film American Utopia legendarnog Spikea Leeja, inspiriran istoimenim glazbeno-scenskim showom Davida Byrnea, bivšeg frontmana Talking Headsa. Ljubitelji ‘bindžanja’ moći će pogledati svih pet epizoda Porodice, serije o padu Slobodana Miloševića koja je uzburkala regiju, a njezin autor je član ovogodišnjeg motovunskog žirija Bojan Vuletić.

 

Uz Vuletića, ovogodišnji žiri, koji će odlučiti o dobitniku Propelera Motovuna, čine švicarska redateljica Andrea Štaka i hrvatski redatelj Jure Pavlović. Nagrade dodjeljuje i međunarodni žiri filmskih kritičara te žiri u konkurenciji kratkih filmova koja i u ovom festivalskom izdanju ima važnu ulogu. Najbolji europski film u konkurenciji kratkih i ove godine postaje kandidat za nagradu Europske filmske akademije, svojevrsni europski Oscar, a novost je i nagrada Corto Montonese za najbolji hrvatski kratki film.

 

“Kratki metar ove godine predstavljamo kroz 25 filmova izabranih između 829 prijava, a u sklopu programa motovunska publika može vidjeti premijere igranih, dokumentarnih i animiranih naslova koji u samo nekoliko minuta donose iznimno svježe ideje i perspektive. Dio filmova stiže s priznanjima s najprestižnijih festivala kao što su Cannes, Clermont-Ferrand, Tribeca, a neki su naša otkrića koja nas u tom smislu i najviše vesele. Nadamo se da ćete svratiti na naše kratkiše jer nam šarm i zaigranost koju nude nikad nisu bili potrebniji”, kazala je Inja Korać, selektorica programa Motovunski kratki.

 

Posebno je zanimljiv i glazbeni program, u kojem posjetitelje očekuju Porto Morto, Pocket Palma, SPA Štala Marija Kovača, Alejuandro Buendija i Sinovi te Je Veux.

 

 

Ulaznice su već u pretprodaji po cijeni od 35kn za večernje projekcije i 25 kn za dnevne. Kao i uvijek postoje kompleti od 10 ulaznica po 20kn čime posjetitelj ima pravo ostanka u kampu besplatno (plaća se samo turistička taksa). Za ulaz na festival i vanjske projekcije nije potrebna COVID potvrda, ali za koncerte, unutarnje projekcije i kamp morate ju imati.