Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Kultura > Multimedijalna koliba slavi 5. rođendan!
hor

Multimedijalna koliba slavi 5. rođendan!

Umjetnička organizacija Multimedijalna koliba pod ravnanjem plesne umjetnice Zrinke Šimičić Mihanović i dramaturginja i radiofoničarka Pavlica Bajsić Brazzoduro slavi svoj 5. rođendan. U formi retrospektive, kratkog filma, piknika, koncerta, zajedničkog kuhanja i noćnih razgovora – slavimo 5 godina opstanka te pokušavamo podvući crtu i pitati se: kako, kamo i kojim putem dalje?

 

“Improspekcije” i “Plan za bijeg” naši su višegodišnji programi, a “HOERSPIEL: mala igra za slušanje (i gledanje)”, “Nestajanja”, “Eter nad Berlinom”, “Ja pa ti pa mi” samo su neke od plesnih i radiofonijskih predstava koje stvaramo za djecu i odrasle.

 

Događanja:

PETAK, 15. lipnja 2018.

 

17:30 PORCULAN / 30min, Polukružna dvorana Teatra &TD / Iz ciklusa “Plan za bijeg” 2014.

tekst: Dubravko Mihanović, režija: Mislav Brečić, izvode: Zrinka Šimičić Mihanović i Stanislav Kovačić, glas: Rakan Rushaidat

Béla Hamvas, Ivan Ladislav Galeta na biciklu, Benares – grad gdje mrtve spaljuju na ulicama, jedno drvo s kojeg pada lišće, “Slovačka suita za mali orkestar”, trgovci s Dalekog istoka i otkriće izrade “bijelog zlata” u Dresdenu, Beč kao “radosna apokalipsa”, Kris Kristofferson i Schieleov “Pogled s leđa na polugolu ženu s odjećom”, djeca, stara vremena i daleki put koji sliči bijegu… Minijatura za plesačicu i glazbenika, “Porculan” kao tekst traži put između poetizirane proze, biografskog zapisa i putopisa. I ne pronalazi ga. Ono najintimnije, kao i uvijek, ne događa se u rečenicama, već u pukotinama između izgovorenih riječi, viđenih gradova, utisnutih dojmova i potisnutih osjećaja.

 

18:00 NE MOGU NASTAVITI. NASTAVIT ĆU. / 30min, Polukružna dvorana Teatra &TD /   Iz ciklusa “Plan za bijeg” 2016.

izvodi: Marija A. Šegvić, režija: Hrvoje Korbar, dramaturgija: Sunčica Sodar, zvuk: Antonija Bačić, Dino Brazzoduro

Posljednja rečenica posljednjeg romana Beckettove Trilogije postaje i prva rečenica i polazišna točka. Kako nastaviti kad se više ne može nastaviti? Kako govoriti kad se ne smije govoriti, kad se ne može govoriti i kad se nema kome govoriti? Beckettovo lice ostvaruje svoju egzistenciju u govoru, u osluškivanju šumova, koraka, tišina, vlastitog i tuđeg glasa, u maštanju o novim mjestima i krajolicima iz prošlosti. Ono se odupire samoći, odupire se tišini, odupire se prijetnji nestajanja i odumiranja.

“Plan za bijeg” je godišnji ciklus malih radiofonijskih izvedbi u kojeg već petu godinu za redom pozivamo razne autor(ic)e i izvođač(ic)e da istražuju područje susreta radija i scenske izvedbe uživo u trajanju do 30 minuta. Radi se o iskoraku i logičnom nastavku istraživanja radija u kazalištu, kao i kazališta u radiju, a kojeg smo započeli u jesen 2013., predstavom radiofonijskog teatra ”HOERSPIEL: mala igra za slušanje (i gledanje)”. Ovaj projekt nazivamo i našim igralištem, jer je u potpunosti otvoren eksperimentu neopterećen zahtjevima cjelovečernje predstave.

Osim trajanja, pozvanim autorima i autoricama ”Plana za bijeg” je postavljena još i zadatost da se scenska izvedba može pratiti i na radiju.

”Plan za bijeg” je od 2014. do danas praizveo 10-tak malih formi, 4 novine, nekoliko slušaonica, radionicu i predavanje Colina Blacka iz Australije, zvučno-svjetlosnu instalaciju, nekoliko repriza i gostovanja, a jednu je sezonu posvetio radu sa studentima ADU i ALU/ Ozafin. 2017. je nastala i prva produkcija van Zagreba u suradnji s dubrovačkim Lazaretima i bendom IZAE.

Umjetničke voditeljice su Pavlica Bajsić Brazzoduro i Ljubica Letinić.

 

20:30  HOERSPIEL: mala igra za slušanje (i gledanje)  / 80min, Atrij  i Polukružna dvorana Teatra &TD, uzrast: 7-107, ulaz: 45kn / 60kn/ – kazališna priča o misteriju i romantici ranih dana radija-

U mjesecu njegovog rođendana, organiziramo posebnu izvedbu hršpilašu Anti Perkoviću (1973.-2017.) u spomen uz izložbu njegovih knjiga i albuma.  Sav prihod ide u dobrotvorne svrhe.

izvode: Jelena Miholjević, Sven Medvešek, Ljubica Letinić, Ivana Rushaidat, Dino Brazzoduro, Matija Antolić, Ivan Zelić/Ivor Plužarić, Nina Bajsić, Pavlica Bajsić Brazzoduro uz snimku glasa Ante Perkovića, oblikovanje zvuka: Dino Brazzoduro, Ivan Zelić, Ljubica Letinić, oblikovanje svjetla: Marino Frankola

“HOERSPIEL funkcionira na puno razina. Mislim da nas prije svega uči da ponovo otkrivamo slušanje. Ne samo radijskih sadržaja nego i drugih ljudi i riječi i značenja i zvukova koji su oko nas ali smo ih prestali primjećivati. Zbog ovog vremena u kojem je slika toliko dominantna, mi najčešće uši gotovo i ne koristimo. Zato kroz HOERSPIEL mi pokušavamo ljudima otvoriti taj prostor maštanja, prostor interpretacije, prostor zamišljanja stvari koje čuju. (…)”

Ante Perković ( iz intervjua na Radio Studentu, 2016.)

 

22:00 KOLIBINIH 5: UTOČIŠTE ILI BANANA? / u dvorištu / Noćni razgovori uz projekcija kratkog filma

O plesu se uvijek govori kao o nečemu što nastaje i nestaje. Radijske valove također odašiljemo i gubimo. A umjetnički radio se danas ponajviše veže uz pojam “nestajanja”.  U Kolibi ga ne žalujemo nego tražimo na drugim mjestima, van čvrste radijske kutije.

Na okruglom stolu sudjeluju umjetničke voditeljice Multimedijalne kolibe Zrinka Šimičić Mihanović i Pavlica Bajsić Brazzoduro, stalni suradnici i suradnice, studentice i studenti uključeni u naše projekte te naša draga publika.

Razgovor moderira kazališna kritičarka Anđela Vidović, a autor kratkog filma je Mario Borščak.

 

SUBOTA, 16. lipnja 2018.

 

11:00 JA PA TI PA MI: SADI GRADI / 30min, Polukružna dvorana Teatra &TD, uzrast 3+ / premijera

autorica koncepta: Zrinka Šimičić Mihanović, izvođačice i autorice glazbe i plesa:

Davorka Horvat i Ivana Pavlović, autorica scenografije i rekvizita: Tena Letica, dramaturški suradnik: Dubravko Mihanović

Epizoda ”Sadi gradi”, kao dio serije ”Ja pa ti pa mi”, poziva na razmišljanje o sukobu između civilizacije i prirode, te o nužnosti otvaranja prema drugome i drugačijem. Dok jedna izvođačica otjelovljuje princip gradnje, poduzetništva, konkretnih rezultata, privatnog vlasništva, druga zastupa prirodu, otvoreni prostor, slobodu umjetničkog izražavanja te zajedništvo. Svaka od njih u svom pristupu ponekad je isključiva no, kroz susret, obje otkrivaju ljepotu i zanimljivost druge te sreću koju prijateljstvo i dijeljenje donosi.

 

12:00 DRVO JE PJEVALO / 45min, Polukružna dvorana Teatra &TD / uzrast 3-12 / pretpremijera

”Drvo je pjevalo” autorski je projekt studenta režije Hrvoja Korbara, studentice dramaturgije Nine Bajsić, violončelista Stanka Kovačića, studentice violine Jasmine Bojić i glumice Marije Šegvić.

”Drvo je pjevalo” predstava je o Violini i Violončelu, prijateljstvu čovjeka i instrumenta, klasičnog i inovativnog, starog i novog, kao i slobode i odgovornosti koju glazba donosi.

U realnosti u kojoj smo svakodnevno bombardirani vizualnim informacijama čime je naš senzorni aparat prestao biti osjetljiv na zvuk – jedna od osnovnih ideja predstave jest povratak umijeću i važnosti slušanja te osvještavanje svega što putem slušanja možemo spoznati, osjetiti i doživjeti.

 

13:00 KOLIBIN PIKNIK  / Atrij Teatra &TD / Dođite na piknikovanje sa suradnicima i suradnicama Multimedijalne kolibe!

Program:

Koncert dramaturginje i pjesnikinje Nine Bajsić uz gostovanje Dina Brazzodura, Matije Antolića i još nekoliko glazbenika/ica radiofonijskog ansambla Multimedijalne kolibe

“Što ima za ručak?”, kulinarski performans Ane Horvat: Ponesite malo povrća za Anin performans kuhanja (paprike, patlidžani, tikvice, mrkva, rajčica, krastavci, celer, brokula, zelena salata, gljive, poriluk). Može i vrhnje za kuhanje i grahorice (isključivo već kuhane, konzervirane), sirevi, slanina, voće, orašasti plodovi, zaleđeni bob. Preuzimanje namirnica 11:00 – 12:00 a potom zajedničko kuhanje do 14:30.

 

17:00  NESTAJANJA, somatski susret izvođača i gledatelja / 50min, Francuski paviljon

autorica koncepta: Zrinka Šimičić Mihanović; autorice plesa i izvođačice: Tamara Curić, Lana Hosni, Roberta Milevoj, Ivana Pavlović, Sonja Pregrad, Zrinka Šimičić Mihanović, Nastasja Štefanić; autor zvuka: Roko Crnić

 

Predstava “Nestajanja” gradi se na somatskom iskustvu izvođača, kao i gledatelja.

Zanima nas pojedinačno i osobno koje izranja iz općeg i univerzalnog. Krećemo od jedne, prve stanice iz koje smo nastali, kao pojedinci i kao vrsta te, putujući dubinama različitih struktura i procesa koji nas čine onime što jesmo, stvaramo ples.

 

Sva događanja, osim “HOERSPIELA“ su besplatna. Ulaznice za „HOERSPIEL“ koštaju 60kn (45kn za student(ic)e i umirovljene), sav prihod ide u dobrotvorne svrhe.

Ulaznica za subotnje dječje predstave je jedno povrće za kuhanje. Mjesta za sve predstave molimo rezervirati: multimedijalnakoliba@gmail.com, 091/7500127.

 

5 godina Multimedijalne kolibe se obilježavaju u sklopu 15 godina Velesajma kulture Studentskog centra.