Radio Student Najavljuje:
Naslovna > RS Mashup > Na prosvjedu i dio oporbe
Izvor: HINA
Izvor: HINA

Na prosvjedu i dio oporbe

Udruga Glas poduzetnika organizirala je prosvjedni skup na Trgu bana Jelačića u Zagrebu s početkom u 10 sati zbog, kako kažu, neadekvatnih ekonomskih mjera i diskriminatornih odluka prema dijelu poduzetnika. Udruga je pozvala poduzetnike, obrtnike, zaposlenike i građane da im se pridruže na prosvjedu. Prosvjednici su za održavanje prosvjeda dobili dozvolu te žele vladajućima prenijeti svoje poruke.

 

Piše: Anamarija Šebalj

 

Izvršni direktor udruge Glas poduzetnika Dražen Oreščanin rekao je da prosvjed nije protiv epidemioloških mjera, nego je usmjeren prema ekonomskim mjerama koje imaju tri ključna problema. Na svim ulazima na trg postavljena je policija, iako je Oreščanin poslao apel prosvjednicima da održe miran prosvjed na kojem mogu izreći svoje mišljenje te da se drže epidemioloških mjera.

 

Predsjednik Udruge Glasa poduzetnika Hrvoje Bujas za N1 je rekao da od Vlade traže prestanak diskriminacije različitih vrsta poduzetnika i da se krene s postepenim otvaranjem bez obzira na epidemilošku situaciju.

 

„Ako ćemo biti zatvoreni, neka stave na stol konkretna obeštećenja pa onda možemo pričati o tom planu. Takav plan nikad nismo vidjeli, tražimo ga od prvog dana“, ističe Bujas.

 

Bujas navodi kako, između ostalog, traže da se pokriju fiksni troškovi svima onima koji imaju pad 60 posto i više te da se ubrza proces covid kredita s 0,25 posto povoljnom kamatnom stopom.

 

Na prosvjedu je bio Andrija Klarić, vlasnik teretane koji je završio u pritvoru nakon što je teretanu otvorio u ponedjeljak, a pred okupljenim prosvjednicima iznio  je prijedlog  za vladajuće.

 

„Predlažem da političari daju plaće ovim herojima i zamijene se pa da vidimo kako će im biti. Jučer u policiji sam vidio da su to krasni ljudi, nije problem u njima koji moraju provoditi glupe zakone, nego u onima koji ih donose. Političarima, prvestveno Vladi, molim vas, prestanite nas maltretirati. Ako niste u stanju voditi koronakrizu, bavite se nečim drugim“, rekao je Klarić.

 

Provjed su, svojim dolaskom, podržali oporbeni političari Hrvoje Zekanović, Željko Sačić, Marko Milanović Litre, Marijana Puljak, Zlatko Hasanbegović i brojni drugi. Pojedini su isti oni, koji su podržali inicijativu Festival Slobode putem kojeg su prosvjednici izrazili sumnje o postojanju virusa…

 

Stranka Glas poslala je priopćenje u kojem je dala potporu prosvjedu poduzetnika te je pozvala vladu da hitno reagira i svima osigura iste uvjete rada bez obzira na epidemiološku situaciju.

 

Glas također ističe diskriminaciju ugostitelja koji ne smiju prodavati topla pića za van dok benzinske crpke to smiju, kao i vlasnika zatvorenih teretana nasuprot prepunim toplicama.

 

“Članovi stožera za to nemaju nikakvo suvislo obrazloženje. Ova situacija traje predugo da bi je bilo tko na tržištu mogao izdržati, a najteže su pogođeni upravo obrtnici i mali poduzetnici”, stoji u priopćenju stranke Glas.

 

Prosvjed je protekao mirno, a njegovi organizatori dijelili su kave za van, no u praznim čašama koje su imale razne poruke.

 

Ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović na press konferenciji o aktualnoj epidemiološkoj situaciji  komentirao je prosvjed poduzetnika na Trgu bana Jelačića te rekao da Stožer od početka nastoji balansirati mjere i da je bilo sastanaka s poduzetnicima.

 

„Razumijemo da su oni kojima je zatvoreno u teškoj situaciji, ali možemo se komparativno usporediti s drugim zemljama. Kad su naši kafići u 10. mjesecu radili, drugdje su bili zatvoreni. Imate policijski sat, kod nas toga nema i to smo rekli da neće biti. Sve što smo radili dosad, koliko god to netko želi prikazati, tu nema mjesta nikakvoj represiji. Nastavit ćemo raditi ovako u ovoj situaciji”, zaključio je Božinović.