Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Knjiški Moljac > Nagrada Janko Polić Kamov
Kamov

Nagrada Janko Polić Kamov

Prošle godine ustanovljena je Nagrada Janko Polić Kamov za najbolje književno djelo napisano na hrvatskom jeziku, a dodjeljuje ju Društvo hrvatskih pisaca. Ovogodišnje prijave otvorene su do 21. srpnja, a u natječaj mogu ući sva djela nastala od 1. rujna prošle godine do 30. lipnja ove godine.

 

Prvu nagradu osvojio je Luka Bekavac za roman Viljevo koji je, s istim romanom, nedavno osvojio i Europsku nagradu za književnost. Dobitnik Nagrade Janko Polić Kamov prvenstveno se bira na temelju kriterija izvrnosti iako se nagradom želi promicati i inovativnost u jezičnom ili tematskom smislu. Dobitnik nagrade osvaja 10 000 kuna i statuu, a bit će objavljen u studenom, točnije 17.11. na Kamovljev rođendan.

 

Janko Polić Kamov smatra se začetnikom hrvatske i europske književne avangarde, a ovom se nagradom želi istaknuti simbolička vrijednost njegova stvaralaštva koje nije samo bilo ogledalo vremena, već i inovativni pogled u budućnost. Najpoznatiji roman mu je Isušena kaljuža, a zbirke pjesama Poezija i Ištipana hartija. Pisao je još i novele i drame.