Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Glazba > Najbizarniji slučaj plagiranja
plagz

Najbizarniji slučaj plagiranja

U svijetu glazbe plagijati su česti, a pojedinačni slučaji najčešće se rješavaju sudskim putem. Pamtimo najveće plagijate poput pjesme Creep u sporu Radiohead-The Hollies, koji je danas teško naći na tražilicama zbog plagijata iste pjesme od Lane Del Ray, ali za prošlotjedni slučaj još nismo čuli.

 

Piše: Ivan Kolar

 

Radiohead se sporio s autorima pjesme ‘The air that i breathe’ te iako je pjesma bila hit u oba aranžmana, sud je raspodjelu autorskih prava za pjesmu ‘Creep’ prepolovio na dva jednaka djela. Kada je došao slučaj Lane Del Ray u sporu Creep – Get Free, Radiohead je nasilno tužbom krenuo u akciju protiv Lane i na njene prihode od emitiranja, a ona se branila kako je bilo kakva ‘posudba’ bila nesvjesna.

 

 

Međutim, Lani to nije prošlo jer je presedan već postojao, a radi se o sporu Georgea Harrisona i bendu The Chiffons oko pjesme ‘My sweet lord’. Harrison je tvrdio kako je nesvjesno preuzeo iste značajke, ali svejedno je autorska prava morao podijeliti sa stvarnim autorima. Radiohead je Lani uzeo sva publishing prava, odnosno većinski dio profita odlazi Radioheadu i bendu The Hollies.

 

Prošli tjedan se ipak dogodio jedan od bizarnijih slučajeva plagijarizma. U petak, 11. lipnja izašao je novi album indie pop benda Islands imena Islomania, a radi se o svojevrsnom povratku umirovljenog benda. Pjevač Nick Thorburn je od 2016. (službenog prestanka benda) do 2019. skupljao razne demo snimke koje su čekale nekakvo službeno uobličenje. Jedan od najavnih singlova bila je pjesma ‘Carpenter’ koju je popratio i vizualni spot. Nick je u službenoj objavi za pjesmu i spot napisao za medije kako je demo pjesme dugo stajao, a kada ga je nakon nekog vremena poslušao, učinilo mu se kao da sluša nečiju tuđu pjesmu. Odmah mu se svidjela i odlučio ju je pripremiti za album. Ponavljamo, to je napisao u službenoj objavi za medije.

 

 

Nakon izlaska albuma, twitter pravednici uočili su kako je zaista slušao, odnosno sada i pjeva tuđu pjesmu, a radi se o skladbi ‘Prism song’ od mlade autorice Julie Byrne (nema veze s David Byrneom). Twitteraaši su Nicka optužili za gerijatrijski milenijalizam, a on je promptno reagirao. Napisao je službenu medijsku objavu za Stereogum u kojoj se ispričao i optužio svoju memoriju koja podsjeća na švicarski sir. Naime, Nick je čuo pjesmu putem neke playliste i snimio svoju obradu kao demo te nakon par godina, zaboravivši da se radi o obradi, odlučio pjesmu službeno i izdati. Uz ispriku predao je 100% publishing prava autorici pjesme. Bizarno, ali i u neku ruku simpatično pošto je završilo jednim glazbenim happy endom.