Naslovna > Slider Homepage > Napeto na Markovom trgu
by Ex13
by Ex13

Napeto na Markovom trgu

U 10 sati  počela je saborska sjednica kojom bi tijekom dana stvari trebale biti jasnije ili ne….

 

Oko 10:30 na Markovu trgu započeo je prosvjed građana protiv ovršnog zakona.  Oko 10 sati pojavilo se desetak prosvjednika, a u sljedećih pola sata pojavilo ih se još toliko. Prosvjednici, od kojih su neki zaogrnuti hrvatskim zastavama, su prvo zapalili svijeće i održali minutu šutnje za poginule hrvatske branitelje.

 


 

Tijek događanja u Hrvatskom saboru prenosimo preko Index.hr:

 

 

11:47 “Hvala vam, što se tiče fotelja, vi ste se borili za fotelje ne mi. Sljedeća točka je arhivska građa”.. nastavio je Petrov po svom.

11:45 “Ne remetite rad Sabora. Sutra ćete imati priliku…”, započeo je Petrov ali nije dovršio. ”79 članova sabora je vama iskazala nepovjerenje. Da sam ja na vašem mjestu ja bih već dao ostavku. Jer mi većina uskraćuje povjerenje. Sve ostalo, da li će Marić usojeti dobiti 76 glasova protiv sebe, da li postoji većina, je irelevantno. Vi nemate povjerenje. Ja se vama čudim da pokušavate na naneki čudni način to izbjeći i grčevito se držite fotelje.”, rekao mu je Reiner.

11:43 Lovrinović je Petrovu poručio da se očito želi obračunati s HDZ-om i pozvao sve da napuste sabornicu. “Pročitajte poslovnik. A kolegama iz HDZ-a bih poručio da su oni mogli promijenit Poslovnik, koji im je dosad očito pasao. ja ću prema njemu postupiti”, poručio je Petrov.

11:42 “Ako u Saboru bude 76 ruku koji će podržati Marića, sazvat ću sjednicu Predsjedništva i glasanje o meni”, rekao je Petrov.

11:41 Petrov je najavio da će se sutra raspravljati o Mariću unatoč zahtjevu za njegovim razrješenjem i razrješenjem HDZ-ovih potpredsjednika.

11:39 Kvoruma ima. Na dnevni red uvršteno razrješenje Petrova i HDZ-ovih potpredsjednika.

11:37 Petrov najavljuje dopunu dnevnog reda, opet čita osam točaka, sedma  je glasanje o njemu, osma glasanje o razrješenju trojice HDZ-ovih potpredsjednika Sabora.

11:35 “Nastavljamo s točkom o arhivi”, Petrov ne odustaje od dnevnog reda iako svi traže da se glasa o njemu. Grbin i Bačić traže glasanje.”Nadopunite dnevni red s novim točkama. Pa možemo nastaviti”, kaže Bačić.

11:30 “Gospodine Petrov, vi ste se predstavljali kao heroj, i mogli ste to postati. Ali umjesto da ste nešto napravili vi ste s HDZ-om povisili cijene cestarina, plina…. Duzali ste ruke za marića, za Lex Agrokor… Mogli ste biti heroji, ali propustili ste svoju priliku”, rekao je Bunjac iz Živog zida. “Da ste pogledali samo sat na njegovoj ruci bilo bi vam jasno da ne brine za narod”. “Jedini časni izlaz koji imate u ovom trenutku je da podnesete ostavku”.

11:24 “Ovaj sabor postaje sve više Agrokor. To bi nam se moglo dogoditi i s državom. Da postane mjesto duboke krize.”, rekao je Pupovac.

11:20 “Ovo je travestija u režiji MOSTA i HDZA”, rekao je Grbin.

11:13 “Još jednom pozivam dojučerašnje partnere, HDZ i MOST, ali i sve ostale na smirivanje strasti i normalizaciju komunikacije i ponašanja u političkom prostoru. Dali bi i svoj doprinos kad se ne bi raspravljali dok ja pričam. Zar vi stvarno mislite da današnaj sjednica treba početi s arhivima iz prošlosti? Zar ne trebamo pokazati dovoljno odgovornosti, zar je bitno koji građanima koji članak poslovnika što piše, njima je bitno što će se dogoditi..:”, rekao je Vrdoljak. “Danas nam treba poruka, glasamo za Marića ili protiv, glasamo za Petrova.. Dakle, prva točka, glasanje o Mariću, druga – glasanje o Petrovu, treća – glasanje o novom predsjedniku. Ako nema većine na trećoj točki onda idemo na nove izbore”.

11:13 “Činjenica je da je HDZ skupio 79 potpisa i to s HNS-om, IDS-om i Pupovcem. A jeste li skupili za novoga predsjednika. Petrov poštuje poslovnik. Ako izađe van polosnika onda vi možete tražiti to što tražite. A kada vi pokažete 76 potpisa za čovjeka koji je rekao da je MOST opasan, za Jandrokovića, ja ću osobno glasati za smjenu Petrova.”, govori Bulj.

11:07 “Što se tiče dopune dnevnog reda, slažemo se da se uvrste sve točke dnevnog reda pa tako. Niste mi odgovorili, mora nam svima biti razvidno jasno kada ćete staviti na glasanje o vašemu opozivu jer su sve stekli svi uvjeti da se glasa o vašem opozivu i više nemate ovlasti. Moral bi vam morao nalagati da to napravite odmah! Koji je vaš status? Zahtjev za razrješenjem podnijela je ukupna većina od 79 zastupnika! To što vi pričate o vladi i pitanje njenog povjerenje je promašena teza”, rekao je Bačić. “Ne možemo raditi prije nego to raspravimo. Ne bježimo od glasanja o Mariću. To je sutra. Nije posao nas da dokazujemo da imamo 76 ruku nego oni koji su zatražili da ministar financija ode. Oni moraju pokazati 76 ruku.”

10:55 Opet je u tijeku pauza.

10:47 Petrov je zastupnicima rekao da će Plenković prvo morati pokazati 76 potpisa a onda će tek ići rasprava o Mariću.

10:41 Peđa Grbin je zatražio da se prekine rad o točkama koje nemaju veze s krizom vlade.

10:40 Petrov zaustavio raspravu dok svi ne dobiju nove točke dnevnog reda. O zahtjevu SDP-a rekao je da će se isto glasati kad se uvrsti na dnevni red.

10:35 “Jasno je da je prošlog tjedna u Hrvatskoj pala vlada. nema nove parlamentrane većina i naša odgovornost je da pokaže novu većinu ili prekine ovu agoniju sukoba, svađa, nereda, i političke nestabilnosti koja svaki dan košta građane. Naš zadatak kao odgovorne opozicije je da ne sudjelujemo u radu ovakveog sabora. Zato smo pokrenuli razrješenje tri potpredsjednika Sabora iz HDZ-a. Plenković je cijelu Hrvatsku doveo u situaciju velike političke nestabilnosti koja će za rezultat imati veliku ekonomsku nestabilnost.”, kazao je Bernardić.

10:30 “Držimo da je dovoljno sedam dana da se skupi parlamentarna većina. Još ovaj tjedan zasjeda sabor a onda ide pauza zbog lokalnih izbora”, kaže Podolnjak.

10:27 “Raspad ove koalicije nije kraj svijeta.”, rekao je Vrdoljak. “Nije normalno pozivanje na ulice, nije normalno spominanje mafijaške organizacije. Ne možete to raditi. Čuvajte dignitet”

10:21 Bačić govori u ime HDZ-a. “Klub HDZ-a s određenim brojem klubova, točnije ukupno 79 zastupnika podnio je prijedlog za razrješenjem predsjednika Sabora. Znači, Petrov više nema legitimet. Petrov je dužan svoje povjerenje staviti na glasanje. S obzirom da nismo još dopunili dnevni red, predlažem da kao prva točka dnevnog reda bude odlučivanje o povjerenju predsjedniku Sabora. Ako to nemate namjeru, predlažem da se sazove sjednica Predsjedništva sabora na kooj ćemo definirati rad sabor au idućih 4 dana. Tražimo da Sabor sutra raspravi o pitanju povjerenja Mariću”

10:17 “Vlast koju kombiniraju HDZ i MOST nije stabilna. Upozoravao sam MOST da podržavanjem HDZ-a neće riješiti problem u našoj zemlji, da HDZ nije stranka koja će donijeti bolju budućnost našoj zemlji. Usprkos lažnim obećanjima HDZ-a, MOST ih je nastavio podržavati…”, rekao je Pernar. “Moste se tek sad probudio iz sna. Prekasno. Ova vlada više nema budućnosti. Ona nema većinu, ona mora otići. Pozivam premijera da da ostavku. Dolazio je često u maniri Ive Sanadera. Ustanite na izborima protiv cirkusa HDZ-a i SDP-a.”

10:07 U tijeku je pauza od 10 minuta.

10:05 Nema kvoruma pa se zahtjev za razrješenjem nije mogao naći na dnevnom redu. Pernar je zatražio stanku zbog krize vlasti, Bačić zbog razrješenja Petrova. Njima su se pridružili svi klubovi zastupnika.

10:00 Sjednica je počela minutom šutnje, a zatim je Petrov na dnevni red stavio Prijedlog odluke o razjrešenju predsjednika Sabora. Prvo se odlučuje o prijedlogu da se pojedini zakon donese po hitnom postupku.