Radio Student Najavljuje:
Naslovna > RS Mashup > Nastavlja se trakavica političkih sukoba
Izvor: HINA
Izvor: HINA

Nastavlja se trakavica političkih sukoba

Ne smiruju se reakcije ni politička prepucavanja nakon što je predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović, mimo javnog poziva za kandidatkinju predsjednice Vrhovnog suda odabrao Zlatu Đurđević.

 

Piše: Tonči Gabelić

 

Otkako je Ustavni sud ocijenio neustavnim odluku predsjednika Zorana Milanovića da kandidatkinja za predsjednicu Vrhovnog suda bude profesorica Zlata Đurđević, dolazi niz reakcija od strane vladajućih, a u sve se uključuju i oporbeni zastupnici. Žarko Puhovski usporedio je Milanovića sa Staljinom, na što mu je on pak odgovorio kako se sam mlati sa udbaško-hadezeovskim polusvijetom. Nije dugo trebalo da na takav Milanovićev stav oštro reagira Vladimir Šeks.

 

„Dakle, radi se o osobi koja je spletkar, koja je jedna najobičnija politička protuha, jedna hulja, jedna propalica, to je Zoran Milanović“, za RTL je kazao Šeks. Ipak, Milanović je dodao kako je, za razliku od hadezeovsko-udbaške klike, on uskraćen za represivno-propagandni aparat. Zbog svih sukoba, Šeks smatra kako su ostvareni uvjeti za Milanovićev opoziv.

 

„U tome postupku gdje se utvrđuje privremena spriječenost trebalo bi provesti konzilijarno psihijatrijsko vještačenje u pogledu ubrojivosti. Istodobno bi trebalo pokrenuti izvide po službenoj dužnosti od strane DORH-a, da se izvidima utvrdi kazneno-pravna odgovornost za određena kaznena djela koja se provode po službenoj dužnosti prijetnje, ucjene i nasrtaja na ustavni poredak“, zaključio je Šeks.

 

U Hrvatskoj demokratskoj zajednici se, pak, od Šeksovih stavova ograđuju, a cijelu je situaciju komentirao i njihov zastupnik Damir Habijan kazavši kako misli da je za opoziv još uvijek prerano i da još uvijek razmatraju tu mogućnost budući da je u kratkom periodu dvaput prekršio Ustav.

 

Šeksovu inicijativu za Milanovićev opoziv odbija i MOST-ov Nikola Grmoja. „Očito je da je komunicirao s onima s kojima je osobno na nekakav način blizak ili povezan. Ne vidim tu bilo što sporno“, zaključio je Grmoja.

 

Političko-pravosudnu trakavicu komentirala je i SDP-ova Mirela Ahmetović, referirajući se na Milorada Pupovca. „Pupovcu bi možda bilo korisnije da hrvatskoj javnosti objasni nesrazmjer između njegove imovine i prihoda, jer to je ono što je u interesu Republike Hrvatske i građana“, poručila je Ahmetović.

 

Ustavno pravni stručnjak, Mato Palić, zaključio je kako je Milanović prekršio ustavnu odredbu o diobi vlasti na zakonodavnu, sudbenu i izvršnu, ali i vršio pritisak na zastupnike Pupovca i Kajtazija.