Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Vijesti > Nastavljaju se predizbori u SAD-u
Izvor: Pixabay
Izvor: Pixabay

Nastavljaju se predizbori u SAD-u

Tjedan dana nakon debakla na predizborima u saveznoj državi Iowi, nastavljaju se američki predsjednički predizbori. Podsjetimo, zbog kaosa koji je nastao u zbrajanju glasova rezultati prvih predizbora čekali su se danima.

 

Piše: Dario Topić

 

Naposljetku, pobjedu u Iowi odnio je najmlađi kandidat Pete Buttigieg, s minimalnom prednošću ispred favoriziranog Bernieja Sandersa. Bivši podpredsjednik, ujedno i favorit na nacionalnoj razini, Joe Biden tada je završio na razočaravajućem četvrtom mjestu.

 

Čini se da su predizbori u Iowi odgovarali jedino Buttigiegu koji bilježi rast u gotovo svim anketama na nacionalnoj razini. Ipak, ankete u New Hampshireu, državi s oko 1,3 milijuna stanovnika, predviđaju mu drugo mjesto, odmah poslije Sandersa. Za Joe Bidena ankete na predviđaju ništa povoljniju situaciju, on zaostaje za vodećim kandidatima i prema anketama je treći.

 

Zanimljivo je i da bivši gradonačelnik New Yorka i milijarder Michael Bloomberg ima čak 15 posto podrške u New Hampshireu, iako se on trenutno niti ne natječe za nominaciju. Bloomberg će se predizbornoj utrci priključiti na tzv. superutorak kada demokrati biraju svog kandidata u čak 14 saveznih država.