Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Slider Homepage > Nazire li se kraj Vlade?
karamarko petrov

Nazire li se kraj Vlade?

MOST je odlučio raskrstiti s Tomislavom Karamarkom zbog afere Konzultantica.

 

Izvora iz MOST-a  potvrdio je za Index.hr kako je odluka stranke i Bože Petrova da se izglasa nepovjerenje Tomislavu Karamarku. MOST-ovi ministri, zastupnici i i članovi Nacionalnog vijeća tako će u Saboru glasati za Karamarkov opoziv s mjesta potpredsjednika Vlade, odluka je Bože Petrova.

 

Nova TV večeras je u Dnevniku objavila kako će većina zastupnika MOST-a glasati protiv Karamarka. Prema njihovoj procjeni, u ovome trenutku 12 zastupnika MOST-a složno je u tome da Karamarko mora otići.

 

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač izjavio je večeras za RTL da, ako bi članovi Vlade iz Mosta bili za opoziv, to značilo da su na poziciji SDP-a i Zorana Milanovića, “što bi bilo neprirodno”.

 

“Pretpostavljam, u razgovoru koji vodim s prijateljima iz Mosta, da se to neće dogoditi. Znam da će članovi HDZ-a i oni koji su iz ‘naše kvote’ biti na poziciji HDZ-a i Domoljubne koalicije. Mi ćemo biti protiv te igrice koja je došla iz SDP-a. Bilo bi logično da naši partneri iz Mosta budu na našoj liniji”, rekao je Kovač prije nego što je MOST potvrdio da ide na rušenje Karamarka.

 

Podsjetimo, Ružica Vukovac još je jučer novinarima kazala kako će “velika većina” MOST-ovaca glasati protiv Karamarka.

 

Karamarkov opoziv, odnosno glasovanje o povjerenju, traže zastupnici SDP-a i HSU-ov Silvano Hrelja, koji smatraju da je prvi potpredsjednik Vlade, zbog poslovne povezanosti tvrtke “Drimia” u vlasništvu njegove supruge Ane s tvrtkom MOL-ova konzultanta Josipa Petrovića, “u okolnostima koje ukazuju na postojanje ozbiljne interesne povezanosti s fizičkim i pravnim osobama čiju su ciljevi i interesi suprotni interesima Hrvatske i hrvatskih građana”. Drže da je time dovedena u pitanje mogućnost da Karamarko kao prvi potpredsjednik Vlade donosi objektivne i nepristrane odluke u interesu Hrvatske i hrvatskih građana. O prijedlogu Karamarkova opoziva Sabor mora odlučiti najkasnije za 30 dana.

 

Vlada bi se u petak, kada istječe rok, na telefonskoj sjednici trebala očitovati o tom zahtjevu.

 

HDZ je danas održao dvije press konferencije, na kojima su iz stranke poručili kako u potpunosti podupiru Tomislava Karamarka čak i nakon afere Konzultantica. Usto, hrvatskim medijima danas su se proširili dijelovi intervjua koji je Karamarko dao za Dnevni avaz, a u kojemu je otvoreno zaprijetio MOST-u.

 

“Kolega Petrov i neki iz Mosta hodaju po tankom rubu međusobne korektnosti i uvažavanja i za to ću zaista imati još jako malo razumijevanja”, kazao je Karamarko Avazu, prenosi RTL.