Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Radio Student > Neka se glasovi Rom(kinj)a čuju!
large_main_SLika_LOga

Neka se glasovi Rom(kinj)a čuju!

U sklopu kampanje #ProBudiJednakost, u eteru radija koji nije za svakoga mogli ste poslušati tri audio dokumentarca o mladim Romkinjama i Romima, njihovim životima, djelima, snovima i vizijama na sadašnjost i budućnost. Ako ste propustili, poslušajte snimke. 

 

Prilično svoje

 

Prva od tri epizode donosi članice prvog romskog ženskog benda na svijetu, Pretty Loud, govore o svom odrastanju, o tome kako su počele pjevati i što im je važno poručiti, o rodnoj ravnopravnosti, ženskoj snazi, diskriminaciji i na kakve reakcije nailaze.

 

 

Djeca zagrebačkog sluma

 

Druga se epizoda bavi Vrtnim putem. Vrtni put naselje je šest kilometara udaljeno od centra Zagreba u kojem živi oko 150 Roma. Velika većina stanovnika Vrtnog puta su djeca. Uvjeti života tamo su toliko neljudski da tu ne bi trebao živjeti nitko, kamoli odrastati djeca.

 

 

Kozari s Muksom

 

Treća i posljednja epizoda sadrži viziju Muhameda Huseijnija koji u obilasku svog kvarta tematizira kako su se Kozari Bok i Kozari Putevi mijenjali zadnja četiri desetljeća i kako su se mlade Romkinje i mladi Romi našli između “dvaju sistema”.

 

 

Autorica audio dokumentaraca je Barbara Matejčić, a postprodukciju odradila je Ljubica Letinić // Audio Store Transonica.

 

Prilozi nastali su u sklopu projekta osnaživanja romske zajednice za borbu protiv diskriminacije „ARISE ROMA“, koji provode Centar za mirovne studije, Romska organizacija mladih Hrvatske i umjetnička udruga Arterarij. Projekt „ARISE ROMA“ financiran je sredstvima Europske unije, a provodi se u sklopu Programa o pravima, jednakosti i građanstvu 2014.–2020. Projekt i izradu ovog priloga sufinanciraju Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Grad Zagreb. Sadržaj i stajališta izražena u ovom prilogu isključiva su odgovornost Centra za mirovne studije, Romske organizacije mladih Hrvatske i Arterarija te se isti ni pod kojim uvjetima ne mogu smatrati službenim stajalištem Europske komisije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske ili Grada Zagreba.