Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Glazba > Nicolas Jaar u Beogradu!
NicolasJaar

Nicolas Jaar u Beogradu!

Na petak 13., prepunu Hangar Luku u Beogradu oduševio je Njujorčanin čileanskih korijena, Nicolas Jaar!

 

Ulaznice za njegov treći nastup u prijestolnici Srbije rasprodane su desetak dana prije koncerta, a meni se sreća osmjehnula pa sam ju neplanirano uspjela nabaviti pola sata pred sam koncert. I dobro da jesam, jer ono što sam doživjela je nezamjenjivo koncertno iskustvo.

 

HangarLuka

Pa krenimo od početka. Jaaru je ovo bio prvi put da nastupa kao DJ set u Beogradu, u prekrcanoj dvorani koju je popunilo preko 2000 znatiželjnih elektro lovera. Oko pola 2 ujutro, nakon zanimljivog seta Valentina Stipa publika se počela meškoljiti očekujući poznato lice na stageu. Sa malim zakašnjenjem popeo se na stage, izazvao veliki aplauz i počeo s kratkom pripremom i isprobavanjem mikrofona, što je ukazivalo na to da će jedan dio seta biti live. Međutim njegova namjera bila je drugačija, a motiv plemenit. Prije početka zaustavio je muziku te se obratio publici izjavivši saučešće povodom terorističkih napada koji su se upravo u to vrijeme počeli odvijati u Parizu.

 

Nakon par trenutaka tišine, započeo je svoj performans s podužim ambijentalnim introm koji je potrajao 15-ak minuta. Down-pitched zvukovi i delay-evi pozivali su slušatelja na uživanje u avangardi elektronske muzike, a jedino što je falilo bilo je sjedeće mjesto za potpun doživljaj i uranjanje u sanjivu atmosferu koju je gradio.

 

Jaar Jaar

 

Hipnotiziravši publiku, uvukao nas je u svoj dvosatni set i polako krenuo s energično plesnim ritmovima. Energija koja se proširila dvoranom bila je zarazna, svatko je plesao sam za sebe, uživajući u izmjenjivanim tonalitetima i odličnim VJ projekcijama.

 

Jaar

Sami set vukao je na muziku sa kraja 70-ih i početka 80-ih, dominirale su obrade disko traka, u fuziji sa techno beat-ovima i space techno synth-ovima koji su odzvanjali dvoranom. Iz cjelokupnog nastupa moglo se isčitati sve što Jaar predstavlja, slobodu, toleranciju i eksperimentiranje s elektronskom glazbom. Više puta se zahvalio publici, a na kraju seta kao da je napravio odu samome sebi. Okrenuvši leđa publici i DJ pultu, sjeo je na pod kako bi polako ispijao crno vino, dok je istovremeno zadnja stvar koju je pustio zaokružila cijelu priču jakom političkom porukom o problemima društva u kojem pojedinac može učiniti razliku. Za ovaj veliki spektakl zaslužna je i odlična publika, koju su činili dosta stariji fanovi, veliki ljubitelji njegove muzike, koji su puni poštovanja prema Jaarovom setu učinili ovo koncertnim iskustvom za dugo pamćenje.

 

 

Anja Stević