Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Radio Student > Nova o Betelgeusu
Nova logo RS standard

Nova o Betelgeusu

Jeste li poslušali posljednje izdanje Nove? Radi se o novoj emisiji o svemiru i svemu ostalom koju uređuju i vode Marko Šimac i Lovro Dujnić, a možete je uloviti svakog ponedjeljka u 19h! Prošli tjedan bavili su se zvijezdom Betelgeus i njenom mogućom eksplozijom.

 

Piše: Marko Šimac

 

U listopadu 2019. znanstvenici su primijetili da zvijezda Betelgeus naglo gubi sjaj. Kao je to promjenjiva zvijezda, isprva nije bilo neobično. No do 7. prosinca Betelgeus je dosegao magnitudu 1.12, najmanji sjaj u posljednjih 25 godina, a 10. siječnja 1.43, najmanju u povijesti mjerenja. Gubitak sjaja je jasno vidljivi pa možete, kada je vedro, potražiti Betelgeus. Bit će očito tamniji nego ikada prije.

 

Betelgeuse je gornje lijevo rame zviježđa Orion. Crvenkasta zvijezda, druga najsjajnija u Orionu. Riječ je o semivarijabilnoj zvijezdi magnitude 0.5 (varijacija od 0.2 do 1.2). Jedna je od najvećih golim okom vidljivih zvijezda, koja bi na mjestu Sunca svojim rubom dosezala Jupiter. Mase je oko 11,6 Sunca, udaljena oko 700 svjetlosnih godina te stara 8,5 milijuna godina. Riječ je o zvijezdi na samrti, koja bi mogla postati vrlo sjajna supernova. Supernova bi bila sjajnosti Mjeseca, vidjela bi se po danu, a polako bi gubila sjaj kroz nekoliko tjedana. Eksplozija bi bila bezopasna za Zemlju, zbog udaljenosti i orijentacije zvijezde. Polarna os zvijezde, gdje je najveći izbačaj, nije orijentirana prema Zemlji. Hoće li se uskoro eksplodirati?

 

Znanstvena zajednica je skeptična glede te mogućnosti u skorije vrijeme. Nagli gubitak sjaja može biti uslijed pulsiranja zvijezde, promjena u magnetskim poljima ili izbačaja materijala, koji je zatamnio sjaj. Zvijezde poput Betelgeusa podložne su promjenama sjaja od stotinke magnitude do 1 – 2 reda magnitude. Stoga postoji mogućnost da je opažena epizoda vjerojatno samo period jačeg tamnjenja zvijezde, prije no što se vrati uobičajenom sjaju. Promjena je značajna, no treba uzeti u obzir da imamo najviše par stoljeća relativno preciznih podataka, dok zvijezda postoji milijunima godina. Moguće je da opaženo znači da Betelgeus ima tamnije faze za koje do sada nismo znali, a ne da će eksplodirati kao supernova. Pogotovo jer se smatra kako je još rano da eksplodira. Pretpostavlja se da zvijezda ima goriva za opstati još nekoliko desetaka tisuća godina, možda i stotina tisuća.

 

Očekivanja oko Betelgeusa su velika. Svi bi htjeli biti svjedoci velike supernove, najveće u pisanoj povijesti. Želja nam je toliko velika da uzimamo zdravo za gotovo da mora uskoro eksplodirati. Kada? Možda sutra, a možda za koje tisućljeće. Ne znamo. Uvijek možemo promatrati nebo i očekivati, nadati se da će biti za naših života.

 

Više o temi poslušajte na snimci posljednje Nove – emisije o svemiru I svemu ostalom.