Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Vijesti > Nove žrtve koronavirusa
koronavirus

Nove žrtve koronavirusa

Koronavirus polako se širi na nove dijelove svijeta. Tako je Hong Kong zabilježio svoj prvi smrtni slučaj, a virus je, prema trenutnim informacijama, osim u Kini, zabilježen u još 23 druge zemlje diljem svijeta.

 

Piše: Anđela Vuko

Foto: Pixabay

 

U Hrvatskoj, na sreću, još uvijek nije zabilježen slučaj koronavirusa. Pacijenti iz Splita i Đakova pokazali su se kao lažna uzbuna, ali to ne znači da ne bismo trebali biti oprezni. Tako su svi koji oni koji su u proteklim danima boravili u Wuhanu prošli kroz dvotjednu karantenu i nalaze se pod liječničkim nadzorom.

 
Tijekom jučerašnjeg gostovanja na HRT-u novoizabrani ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je u kontaktu sa svim ravnateljima bolnica u Hrvatskoj i da nema potrebe za paniku. Istaknuo je kako Hrvatska ima plan u slučaju da cijela situacija eskalira.

 

Na sreću ostatak svijeta, pa tako ni Hrvatska, još uvijek nije osjetio punu opasnost ovog neobičnog virusa koji se prenosi zrakom i probavnim trakom. To nikako ne znači da ga nećemo ni osjetiti. Zbog toga se diljem svijeta organiziraju karantene u kojima borave osobe koje su u vremenu nastanka i širenja virusa boravile u kineskoj pokrajini Wuhan ili su bili u kontaktu s nekim tko je tamo bio. Tako su Australci odlučili stotinu svojih stanovnika, evakuiranih iz Wuhana, poslati u karantenu na udaljeni otok u Indijskom oceanu. SAD je odlučio blokirati ulaz svim strancima koji su bili u Kini proteklih 14 dana, Makao je zatvorio sve svoje kockarnice, a stotine zdravstvenih radnika u Hong Kongu štrajka već nekoliko dana kako bi natjerali vlasti da zatvore granice s Kinom.

 

Za sada se karantena pokazala kao najučinkovitiji način stopiranja zaraze i tako će vjerojatno biti sve dok znanstvenici ne nađu cjepivo koje bi pomoglo bolesnicima. Ugledni hrvatski znanstvenik Ivan Đikić za 24sata je rekao da su znanstvenici učinili ogroman korak kada su uspjeli laboratorijski izolirati virus jer se sad mogu testirati lijekovi. Također je istaknuo da su do sada testirani lijekovi koji se koriste za liječenje HIV-a i da se takvim testiranje postojećih lijekova može vidjeti djeluju li i na unutarnje procese korona virusa. Đikić je napomenuo da je koronavirus atipičan po tome što se širi prije nego li se pojave simptomi bolesti zbog čega obolijeva mnogo ljudi. Najviše je oboljelih u Kini gdje je od zaraženo preko 20 000 ljudi.