Radio Student Najavljuje:
Naslovna > RS Mashup > Novi dekan, stari Čović
18f47af1fa3139b99a0e7bbe215947351615988414

Novi dekan, stari Čović

Rektor Damir Boras, imenovao je novog dekana Hrvatskih studija- profesora Stjepana Ćosića.

 

Piše: Lana Gardaš

 

Radi se profesoru koji je povjesničar po struci, a dijelom je nastave od 1988 godine. Podsjetimo kako je od prosinca 2019. godine bio prodekan za poslovanje Fakulteta hrvatskih studija te je izabran za člana suradnika u Razredu za društvene znanosti HAZU 2018 godine. Njegov historiografski rad 2000 godine mu je donio Nagradu Dubrovnika, a 2005. pak Nagradu za znanost HAZU. Isto tako, autor je i suautor devet knjiga i oko šezdeset znanstvenih članak i studija.

 

Naime, nedugo nakon proglašenja nove titule, donio je Odluku o poništenju Odluke o izvanrednom otkazu ugovora o radu prof.dr.sc. Čovića. U samom priopćenju Dekanskog kolegija stoji razlog ove odluke:

 

„Glavni razlog poništenja odluke o izvanrednom otkazu sadržajne je naravi, jer za davanje izvanrednoga otkaza ne postoji materijalno uporište u Obavijesti Državnoga inspektorata od 10. ožujka 2021. na koji se bivši dekan poziva u odluci o davanju izvanrednoga otkaza. Ne samo da u navedenoj Obavijesti, koju bivši dekan u odluci preimenuje u „nalaz“, nema uporišta za davanje izvanrednoga otkaza nego, upravo obrnuto, tim je dokumentom dekanu pravno zapriječeno bilo kakvo postupanje u tom predmetu do okončanja sudskoga procesa. U obavijesti naime stoji da Državni inspektorat „namjerava poduzeti optužni prijedlog zbog osnovane sumnje da je počinjen prekršaj iz čl. 23. Zakona o radu“.

 

Sve dodatne informacije, kao i navedene Odluke,  možete pronaći na službenim stranicama Fakulteta hrvatskih studija.