Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Studentske Vijesti > Novi zakon o studentskom radu
posao

Novi zakon o studentskom radu

Hrvatski sabor na dan 31. siječnja 2020. godine izglasao je izmjene Zakona o obavljanju studentskih poslova te time proširio krug studenata kojima je omogućeno pravo na rad.

 

Piše: Antonela Šaponja

 

Izmjenom definicije studenta, pravo na rad posredstvom studentskih centara, omogućen je i studentima stranim državljanima koji dolaze mimo država članica Europske Unije, studentima pod međunarodnom zaštitom te studentima na razmjeni na studiju u Hrvatskoj.

 

Novim izmjenama Zakona, studentske poslove sada mogu obavljati studenti:

- koji pohađaju preddiplomski sveučilišni studij, integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij, diplomski sveučilišni studij, kratki stručni studij, preddiplomski stručni studij i specijalistički diplomski stručni studij na visokim učilištima u Republici Hrvatskoj

- koji su na razmjeni na visokom učilištu u Republici Hrvatskoj

- koji su državljani Republike Hrvatske, državljani zemlje članice Europske unije, Europskog gospodarskog prostora i Švicarske Konfederacije s prebivalištem u Republici Hrvatskoj, koji studiraju na visokom učilištu izvan Republike Hrvatske

 

U izmjeni Zakona također se navodi kako su u oporezivanju dohotka, pravima i obvezama izjednačeni redoviti i izvanredni studenti, a koji nemaju zasnovan radni odnos te ne obavljaju samostalnu djelatnost obrta, slobodnog zanimanja, poljoprivrede i/ili šumarstva.

 

Do izmjene Zakona došlo je kada je studentima, stranim državljanima na studiju u Hrvatskoj, nakon akademske godine 2019./2020. uskraćeno pravo na produljenje članstva u SC-u, a s time i prava na rad. Studenti strani državljani do tada su redovno radili posredstvom student servisa.

 

Ponudu poslova, radno vrijeme i ostale bitne informacije o Student servisu Zagreb možete pronaći na web stranici ili na drugom katu dvorišne zgrade Studentskog centra na adresi Savska cesta 25.