Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Vijesti > Od “Zelene oaze” do plamena smrti
požar dom

Od “Zelene oaze” do plamena smrti

Iz Doma za starije i nemoćne osobe “Zelena oaza”, u kojem je u požaru smrtno stradalo šestero korisnika, počeo je najavljeni premještaj korisnika te je završen očevid.

 

Piše: Antonela Certa

Foto: Zagorje.hr

 

Uzrok samog požara još nije poznat, a ovakav slučaj samo je ubrzao donošenje novog Zakona o socijalnoj skrbi koji će biti pušten u javnu raspravu. Među ostalim, zakon bi trebao pooštriti kriterije potrebne za dobivanje dozvole za rad obiteljskih domova i mijenjat će se prateći pravilnik koji precizira uvjete pod kojim se obiteljski dom može otvoriti. Tendencija je da za nadzor bude odgovoran onaj tko izdaje dozvolu za rad, a to je županija, te će županije ubuduće i kontrolirati obiteljske domove.

 

Za otvaranje pak obiteljskog doma dovoljno je zadovoljiti prostorne uvjete da bi od županije privatna osoba dobila dozvolu. Obiteljski dom u Andraševcu, prema zasad dostupnim podacima, nije poštovao te kriterije ako je uz glavni objekt korisnike smjestio i u dva dodatna objekta koji nisu bili prijavljeni. Od ta dva neprijavljena objekta, ovaj koji je izgorio nije imao ni adekvatan sustav grijanja ni vatrodojave, zbog čega je, kako se pretpostavlja, i došlo do požara. Situacija će biti još gora ako se pokaže da je vlasnica ondje ilegalno smjestila pedeset korisnika umjesto dopuštenih dvadeset, koliko propisuje Pravilnik o minimalnim uvjetima za pružanje socijalnih usluga. Kako djelatnice tvrde, nisu ni same znale da je ustanova djelovala protuzakonito.

 

No, imajući na umu da inspekcija Ministarstva ima samo sedmero ljudi koji su zaduženi za sve socijalne kategorije – djecu, udomljene, itd. –  ne čudi što najveći broj starih i nemoćnih koji ovise o uslugama drugih osoba ostaje izvan vidokruga državnog sustava socijalne skrbi i prepušten je nečijoj dobroj volji.