Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Vijesti > Opet porast novooboljelih
Izvor: HINA
Izvor: HINA

Opet porast novooboljelih

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 688 novih slučajeva zaraze corona virusom te je broj aktivnih slučajeva ukupno 2679. Član Nacionalnog stožera Civilne zaštite Krunoslav Capak upozorio je kako je broj zaraženih u Hrvatskoj 30% veći u odnosu na prošli tjedan. 

 

Piše: Anamarija Šebalj

 

O porastu novooboljelih Capak ističe da je najvažnija potraga za kontaktima novooboljelih osoba te kako za većinu njih zna gdje su se i kada zarazile.

 

„U Splitu u bolnici ima 10 novooboljelih u 10 dana, u domu za mentalno retardirane osobe ima još oboljelih”, rekao je Capak.

 

Usprkos povećanom broju novooboljelih osoba, stožer je najavio da kreće s razgovorima o popuštanju mjera koje bi trebale uslijediti od 1.ožujka. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da će to biti dugi razgovori koji će trajati do kraja tjedna o tome što se može napraviti dalje te kako postoji zajednički interes da se život normalizira što je više moguće.

 

S druge strane, iz Hrvatske udruge turizma u novom tjednom biltenu poručuju da su covid propusnice dobro rješenje za ubrzanje prelaska granica ovo ljeto, ali ne smiju biti preduvjet za putovanja.

 

„Smatram da potvrda o cijepljenju ne bi smjela biti preduvjet za putovanje, ali da je dobra praksa zemalja koje razmišljaju u smjeru olakšavanja prelaska granice za osobe koje su cijepljene“ ističe direktor HUT-a Veljko Ostojić.

 

U novom tjednom biltenu,osim covid propusnica, HUT traži da se mjere za očuvanje radnih mjesta produže do kraja 2021.godine. Kako bi turističke kompanije spremne dočekale goste moraju investirati zbog čega HUT i turistički djelatnici smatraju da je potrebna promjena  dosadašnje prakse Vlade po kojoj se mjere produžuju iz mjeseca u mjesec, bez konkretne komunikacije do kada će trajati.

 

Slično misli i predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK Boris Žgomba, koji kaže da ne vidi nikakav razlog da se mjere ne produlje do kraja godine. Ministarstvo rada ističe da se mjere donose kratkoročno zbog prilagođavanja preporukama Stožera civilne zaštite i aktualnom stanju u gospodarstvu.