Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Vijesti > Oštar sukob unutar HDZ-a
Foto: Hina
Foto: Hina

Oštar sukob unutar HDZ-a

Miro Kovač i Opcija za promjene unatoč preprekama žele svrgnuti Plenkovića s vlasti

 

Piše: Anton Perović

 

HDZ-ova odmetnuta Opcija za promjene, na čelu s Mirom Kovačem, jučer je u Dalmaciji u Solinu predstavila svoj program u sklopu kampanje za unutarstranačke izbore. Tamo su se, u pauzama od oštrog kritiziranja premijera Andreja Plenkovića i Vlade koju sami podupiru, družili sa građanima i lokalnim članstvom Hrvatske demokratske zajednice.

 

Poručili su kako će s Plenkovićem na čelu sigurno izgubiti iduće parlamentarne izbore jer im Miroslav Škoro krade desne glasove nezadovoljne liberalnim politikama HDZ-a. Otvoreno su kritizirali Plenkovića zbog loše ideologije oprečne tradiciji, ali i zbog neprovođenja nužnih gospodarskih reformi.Miro Kovač istaknuo je kako stranka treba promjenu vodstva i povratak na svoju originalnu politiku desnog centra gdje ih sad birači više ne svrstavaju.

 

„Trebamo promjenu politika kako bismo imali jači gospodarski rast, a ne ovih 2,6 posto. To nije dovoljno. Trebali bismo povećali kupovnu moć i približili se zemljama srednje i istočne Europe koje jesu već te važne reforme provele“, rekao je Kovač.

 

S Kovačem se slaže i odmetnuti vukovarski gradonačelnik Ivan Penava koji je istaknuo što najviše zamjera aktualnom premijeru. „Strateške stvari ove države, a koje se tiču praznih sela, demografije, procesuiranja i obrane vrijednosti domovinskog rata i povezanosti za procesuiranje ratnih zločina, tu smo tako mršavi da mi je vjerujte evo neugodno stajati tu pred vama i pričati o tim stvarima“, objasnio je.

 

Plenković im je u HRT-ovu dnevniku oštro odgovorio komentirajući te izjave. Kovaču je poručio da pazi što govori i da ne ponižava članove HDZ-a. Rekao je kako ga vrijeđaju ranije insinuacije Kovača koji je rekao da su HDZ-ovci u strahu poduprijeti ikoga osim Plenkovića jer su preko njega i stranke dobili poslove na raznim pozicijama.

 

Sama ta izjava je skandalozna jer samo govori da Kovač zna za zapošljavanja preko veza i stranačkih linija, no ništa od toga nije prijavio, niti će osim ako ne dođe na vlast. Opasan je to presedan u hrvatskoj, ali i općenito svjetskoj politici, jer predstavlja prvi slučaj javne potvrde o nepotizmu i korupciji unutar hrvatskih institucija, ali i nonšalantnost kojom se ta činjenica prihvaća i pasivnost pri procesuiranju odgovornih.

 

Inače timu Kovač na unutarstranačkim izborima već su se priključili i brojni drugi HDZ-ovci tvrđih i desnijih stavova. Među njima su uz Kovača tako Davor Ivo Stier, Ivan Penava, Tomislav Tolušić i Milijan Brkić, jedan od voditelja kampanje aktualne gubitnice predsjedničkih izbora Kolinde Grabar-Kitarović.