Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Vijesti > Osude karnevala u Imotskom
Izvor: HINA
Izvor: HINA

Osude karnevala u Imotskom

Sramotni karneval u Imotskome – pred djecom spalili lutke gej para i djeteta.

 

Piše: Anton Perović

 

U Imotskom je u nedjelju održana karnevalska Bakova povorka. Slavlje je obilježilo sramotno spaljivanje lutaka koje prikazuju gej par koji drži dijete. Na lice djeteta zalijepljena je
fotografija SDP-ovog saborskog zastupnika Nenada Stazića s petokrakom na čelu. Spaljivanje lutki para s djetetom iz prvih su redova gledala i djeca.

 

Udruga Dugine boje podnijela je kaznenu prijavu zbog poticanja na mržnju. Organizatori su se pozvali na narodni običaj i neozbiljnost događaja. No paljenje lutke djeteta pred
okupljenom djecom i roditeljima je jako ozbiljno i traumatično, kao i poslijedice naviranja mržnje prema skupini koja teži normalnoj integraciji u društvo, ali i zapaljeniom gej paru koji udomljavanjem pružaju novu priliku upravo tom spaljenom djetetu.

 

Podizanje prijave najavio je i SDP-ov Arsen Bauk, a napad je najoštrije osudio i SDP-ov Bojan Glavašević, na svom Twitter profilu. Mladen i Ivo su više domoljubi, više hrabri i više budućnost Hrvatske od onih koji su spalili njihove likove, lik djeteta kojemu žele dati dom i ono čega se svi palitelji zapravo pribojavaju: promjene. A promjena dolazi. U njoj će sreću pronaći Mladen i Ivo, a ne palitelji, napisao je Glavašević u Tweetu.

 

Organizator karnevala tvrdio da je izvan zemlje, pa bježao kad su ga otkrili novinari.

 

Prije potpaljivanja lutki izrečena je i kratka najava koja je, koliko god to bilo moguće, bila još više uznemirujuća od samog čina paljenja lutaka. Stvarno mi se više vrti od ove kulture smrti, a budući da to moje tilo mori, neka ove godine nakaradna obitelj s djetetom Nenadom Stazićem gori, rečeno je prije potpaljivanja.

 

Novinar Mario Jurič nazvao je organizatora u potrazi za javnim očitovanjem o sramotnom događaju, a on mu je odgovorio da je trenutno u Hercegovini u kupovini te da ne može pričati na mobitel jer je „u roamingu“. Samo deset minuta kasnije, viđen je u kafiću odakle je izbjegavao novinarima.

 

Ranije u nedjelju, oglasio se i predsjednik Zoran Milanović te također osudio scene s karnevala. Napisao je kako je to žalostan, nehuman i posve neprihvatljiv čin pod krinkom karnevalskih svečanosti. Dodao je kako organizatori sramotnog događaja zaslužuju najoštriju osudu javnosti jer mržnja prema drukčijima, netolerancija i nehumanost nisu i neće biti hrvatska tradicija. Zaključio je da očekuje njihovu javnu ispriku i reakciju nadležnih institucija.

 

Inače, u članku zakona o zločinu iz mržnje za koji ga je prijavila udruga Dugine boje, za opisana kaznena djela javnog poticanja na nasilje i mržnju predviđene su kazne i do pet godina zatvora.