Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Slider Homepage > Otvorene Europske sveučilišne igre
EUG

Otvorene Europske sveučilišne igre

U utorak 12. srpnja službeno su otvorene Europske sveučilišne igre Zagreb – Rijeka 2016 na kojima će sudjelovati 5.500 sportaša iz 45 europskih zemalja s gotovo 300 sveučilišta. Idućih 12 dana Hrvatska će tako biti središte studentskog akademskog sporta.

 

Pred prepunim gledalištem stadiona Mladost u Zagrebu u srijedu je otvorena ceremonija predstavljanjem gradova domaćina. Zagreb je tako označen kao grad sveučilišta, parkova, muzeja, umjetnosti i sportskih uspjeha, a Rijeka kao grad pomorstva, torpeda, rock ‘n’rolla, dobrih vibracija i drugoga najvećega karnevala na svijetu.

 

Zbor Sveučilišta u Zagrebu zajedno s Damirom Kedžom izveo je himnu s motom ovogodišnjih Igara As Long as heart believes (Sve dok srce vjeruje). Uslijedila je povorka ovogodišnjih sudionika na čelu sa zastavom koju su nosili sudionici i organizatori Univerzijade 1987. Potom su ju preuzeli hrvatski trofejni sportaši: višegodišnji vaterpolski reprezentativac Dubravko Šimenc, košarkašica Danira Bilić, plivač leđnoga stila Gordan Kožulj, košarkaški bek i trener Aleksandar Petrović, tenisačica Renata Šašak te višestruki olimpijac, trofejni vaterpolist Samir Barač.

 

Atletskom stazom prošetalo je preko 5000 dobro raspoloženih sudionika abecednim redom iz 41 države, uz informacije voditelja o poznatim i manje poznatim činjenicama 403 sveučilišta koja predstavljaju. Zadnji su prošetali domaćini, hrvatski studenti sa 16 sveučilišta iz Zagreba, Osijeka, Karlovca, Rijeke, Splita, Pule, Vukovara i Dubrovnika.

 

Prije prisega sportaša i sudaca, okupljenima na atletskom stadionu obratili su se predsjednik Europskih sveučilišnih igara doc. dr. sc. Zrinko Čustonja, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, predsjednik Europske sveučilišne sportske organizacije Adam Roczek te predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković.

 

U ime HASS-a i Organizacijskoga odbora predsjednik Igara Zrinko Čustonja svima je zaželio dobrodošlicu na ovaj veliki sportski događaj naše zemlje. “Priča o sveučilišnom sportu nije priča o rušenju rekorda i osvajanju medalja; sveučilišni sport je priča o prijateljstvu, o rušenju mentalnih, nacionalnih, političkih, vjerskih i drugih barijera, sveučilišni sport je priča o budućnosti. Neka Zagreb i Rijeka koji će biti središte Europe sljedećih 12 dana budu i ishodište neke još ljepše i sretnije buduće Europe”, završio je predsjednik Igara.