Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Kolumne > Pedeset nijansi rasizma
Izvor: GettyImages
Izvor: GettyImages

Pedeset nijansi rasizma

Trinaesta je minuta utakmice Paris Saint-Germaina i Başakşehira. Presnel Kimpembe, branič Parižana, u klizećem startu pokupio je jednog nogometaša turske momčadi.

 

Autor: Karlo Plazina

 

S klupe istanbulskog tima poletjeli su svi, a najglasniji je bio pomoćni trener Pierre Webo. Četvrti sudac, inače Rumunj, dojavio je glavnom sucu, svom sunarodnjaku, da je netko zaslužio crveni karton. To mu je dojavio riječima: „Onaj crni tamo. Provjeri tko je. Onaj crni tamo, ne može se tako ponašati.“

 

Moj slobodni prijevod s engleskog koji je već slobodno preveden s rumunjskog ne zvuči toliko strašno da se napusti teren, kao što su to napravili nogometaši. Ne samo Başakşehira, već i PSG-a. Ujedinjeni protiv rasizma – to je bila poruka. Problem je bio što se četvrti sudac koristio, pa, materinjim jezikom. Na rumunjskom riječ „negru“ znači „crno“. Na engleskom slična riječ ima puno drugačiju i puno negativniju konotaciju, posebno kada se koristi za (doslovno) upiranje prstom u pojedinca.

 

 

Kad je Chris Rock na jednoj od dodjela Oscara rekao kako „nije sve rasizam“, ova situacija bila bi školski primjer. Prvi argument kojeg sam vidio bio je kako se bijelca ne bi izdvojilo riječima „onaj bijeli tamo“. Na stranu film White Men Can’t Jump, sjećam se utakmice Dinama i Beverena. Ima od toga 16 godina, ali novinski izvještaj imao je jednu rečenicu čijeg se preciznog sadržaja ne mogu prisjetiti. Mogu generalne ideje. „Na terenu je bilo devetero tamnoputih Bjelokošćana, a Dinamu je gol zabio Flamanac bijel kao sir.“ Zapravo, analogija nije dobra, no volim se toga prisjetiti pa neka stoji. Poanta je da sigurno postoje situacije u kojima se netko izdvaja po boji kože.* Isto tako stoji da je četvrti sudac trebao, odnosno morao znati imena pomoćnog osoblja jedne i druge momčadi. Nije da ima pametnijeg posla. U takvom naletu adrenalina teško je očekivati da će osoba koja misli da joj je upućena rasistička uvreda reagirati smireno i saslušati nekoga tko ju je upravo „uvrijedio“. Definitivno se cijela situacija mogla riješiti i poluminutnim razgovorom. Nažalost, nije.

 

* Recimo, Kup konfederacija 2009. godine. Domaćin Južnoafrička Republika, jedini bijelac u početnoj postavi Matthew Booth ima nadimak „Bijeli vitez“. Sigurno ga nije dobio jer je u slobodno vrijeme šetao ulicama Cape Towna i nosio staricama vrećice iz trgovina. Bilo je tu i hukanja s tribina kad god je imao loptu, ali nećemo sad o tome.

 

Drugi argument je bio upućen jeziku kojeg koristi sudac. I s njim se donekle i slažem. Ne sumnjam kako je engleski službeni jezik komunikacije sudaca upravo kako bi se izbjegle ovakve jezične zavrzlame i nesporazumi. Opet, postavlja se pitanje – bi li to sve ljepše ispalo da je stvarno rekao: „That black guy over there”. Ne znam. Što bi bilo kad bi bilo – nemoguće za znati. Možda se jednostavno može izbjegavati korištenje riječi „crno“ i „bijelo“ i kod opisivanja ljudi. Na svim jezicima. Samo – što ćemo onda s pokretom „Black Lives Matter“ i klečanja prije početaka utakmica…

 

Kratka digresija. Najbolji trenutak večeri bio je tvit kojeg je u svijet odaslao, ni manje ni više, Recep Tayyip Erdoğan. Turski predsjednik napisao je kako „oštro osuđuje rasističke uvrede upućene Webu i bezuvjetno je protiv rasizma i diskriminacije u sportu i svim područjima života“. I svi Kurdi diljem svijeta grohotom se nasmijaše. Trebam li napomenuti da je turski klub usko povezan upravo s Erdoğanovom strankom? Zapravo, kad smo već kod toga, možda ne bi bilo loše podsjetiti niti nogometaše PSG-a tko vodi njihov klub i kakvi su uvjeti radnika u toj zemlji. Digresija gotova.

 

shit-will-go-down-if-the-blocks-memecenter_o_3004421

 

Kako je rekao jedan moj poznanik: „Sudac bi trebao biti obzirniji u tom obliku komunikacije, ali cijeli incident je ispao prenapuhan i skreće fokus na krive stvari.“ I to je najtočniji opis svega. Ja mislim da ovo nije rasizam. Nespretno, nesretno, možda i neprofesionalno? Vjerojatno, gotovo sigurno. Rasizam? Ne. Ako kažem da je isto rekao i Micah Richards, impliciram da sve osobe iste rase misle jednako. Je li to sad nekakva logička pogreška? Izgubio sam se u svim ovim razmišljanjima. Poanta je – idemo se svi malo smiriti, ne reagirati na prvu i sačekati da čujemo što ima druga strana za reći. Jasno mi je da to nije lagano u vremenu, prije svega, Twittera, ali može se. Nijanse su nikad važnije u životu.